Három repülőgépet fenyegettek

iho/repülés   ·   2012.10.10. 10:35

Hétfőn éjjel a China Southern Airlines Isztambulból Pekingbe tartó járata hajtott végre kényszerleszállást Északkelet-Kínában, egy névtelen telefonáló ugyanis azt állította, robbanószer van a fedélzeten. Később derült ki, hogy a fenyegetés alaptalan, a névtelen telefonálót kedden reggel elfogták.

További két hasonló telefonhívás futott be az Air China légitársasághoz, ami miatt kedd délután, röviddel a felszállásuk előtt a Lhászából Pekingbe és a kelet-kínai Nancsangból Pekingbe tartó járatokat is kiüríteni és átvizsgálni kényszerültek a hatóságok. Robbanószert egyik gépen sem találtak.

Az elmúlt időszakban megnőtt a repülőgépeket érintő fenyegető telefonok száma, az elmúlt két hónapban már hat, az elmúlt egy évben nagyjából egy tucat ilyen esetről számolt be a kínai média.

Egyes esetekben személyes ok van a háttérben. Augusztusban például egy férfi azért folyamodott a telefonos fenyegetéshez, mert így akarta megakadályozni egyik adósát abban, hogy elmeneküljön.

A hatályos kínai jogszabályok szerint a fenyegetők akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak – olvasható a China Daily hírportálon.

Kapcsolódó hírek