Hasznos segítség az autós oktató választáshoz

iho   ·   2020.03.13. 01:17

(x)

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a cikk keretei között. Az ideálisnak tekinthető oktató jellemvonásain kívül azt is megvizsgáltuk, hogy az automata váltós autó választása mennyiben könnyítheti meg a dolgod.

A tanuló és az oktató közötti összhang sokat számít az eredményességben

Amennyiben sikerül kellőképpen egymásra hangolódni az oktatóddal, vagyis bízol benne, hasznos tanácsokat ad és megvan az összhang, akkor nagyságrendekkel olajozottabb lehet a tanulási folyamat.

Ha jól érzed magad a vezetési órákon, akkor várni is fogod az alkalmakat, és élvezettel veszed a vezetéssel kapcsolatos tanulási folyamat kihívásait. Ehhez persze a Te nyitott hozzáállásod mellett az oktató személyisége is kell.

A jó oktató figyelmes, türelmes, és igazodik a tanulóhoz. Vagyis pontosan tisztában van vele, hogy együttműködve mennyivel hatékonyabban zajlik maga folyamat.

A megfelelő oktató mellett biztonságban érezheted magad

Teljesen természetes dolog, ha a vezetéssel kapcsolatos órák első alkalmain érzel némi félelmet. Elvégre a forgalom ijesztő lehet, a többi autós gyorsan közlekedik, neked pedig pillanatok alatt kell reagálni különféle váratlan helyzetekre.

A felkészült és empatikus oktató tökéletesen tisztában van ezzel a jelenséggel, és igyekszik mindent megtenni, hogy biztonságban érezhesd magad. Vagyis veled együtt megállás nélkül figyel, jelen van, és közbe tud avatkozni, hogyha veszélyhelyzet lépne fel.

Ez neked egyfajta megnyugvást kölcsönöz, ezáltal nyugodtabban tudsz a vezetésre koncentrálni, egyúttal a tanulásod üteme is olajozottabbá válhat.


Egy automata váltós autót vezetve szintén könnyebbnek bizonyulhat maga a folyamat

Természetesen sok múlik magán az oktatón, emellett pedig a választott gépjármű típusának is komoly szerepe van az első sikerélmények megszerzésében. Automata váltós autón megtéve az első lépéseket például sokkal gyorsabban sajátíthatod el a vezetés fortélyait, mint egy manuális váltóval szerelt modell esetében.

Elvégre nem kell az egyes sebességi fokozatok közötti váltással bajlódnod, a kuplung nyomkodása sem lesz szükséges, neked pedig sokkal kevesebb összetevőre kell koncentrálnod. Vagyis a figyelmed jelentős részét a forgalomra, a többi közlekedőre, illetve a KRESZ szabályok betartására összpontosíthatod.

Főként akkor lehet a számodra ideális választás az automata váltós jármű, ha kevésbé érzed a magabiztosságot. Egy ilyen autó volánja mögött hamarabb érhetnek sikerélmények és érezhetsz rá a vezetés semmivel össze nem hasonlítható ízére.

Kapcsolódó hírek