Hat módszer a repülőgépes utazás kellemesebbé tételére

iho   ·   2021.05.20. 08:20

A repülőgép kabinjában alacsonyabb a páratartalom, de az ingadozó légnyomás, hőmérséklet és oxigénszint is jelentős megterheli a szervezetünket, de maga az időzóna váltása és a több száz emberrel való érintkezés is nehezíti testünk normál működését.

A Foteldoki.hu egészséggel foglalkozó portálon megjelent cikkben azonban számos tippet olvashatunk arról, hogyan tegyünk számunkra kellemessé még egy hosszabb utazást is. Íme a tippek:

A stresszfaktorok – ideértve a lassan haladó sorokat, a csomagok miatt aggodalmakat, a kényelmetlen és szűk üléseket, a mellettünk ülő idegeneket – minimalizálása érdekében tervezzünk előre. Jó módszer, ha például a kézipoggyászba csomagoljuk az esetlegesen szükséges gyógyszereket.

Az alacsony a páratartalom miatt kiszáradhat a torkunk, az orrunk, a szemünk és a bőrünk, ezért a megfelelő hidratálás érdekében csomagoljunk egy üres vizes palackot a kézipoggyászba, amelyet a biztonsági ellenőrzés után feltölthetünk és magunkkal vihetünk a repülőgépre. Érdemes szemcseppet vagy orrspray-t is csomagolnunk a kézipoggyászba.

A fertőzések kockázatát növeli a közvetlen közelség sok idegen (köhögő, tüsszögő) emberrel, így érdemes az orrot és a szájat elfedő maszkot viselnünk és beadatni a vírusok okozta légúti fertőzések elleni védőoltásokat. Vigyünk magunkkal egy kis palack alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szert is, amit bármikor használhatunk.

Az alacsonyabb légnyomás miatt a testünk kevesebb oxigént vesz fel, ami miatt fáradtabbnak érezhetjük magunkat, de a hosszú ideig tartó ülés és a „jetlag” tünetegyüttes (az „időutazók” betegsége, amit a cirkadián ritmus megváltozása okoz) megjelenése is kiváltja. Ha pár óránál hosszabb ideig ülünk, időnként keljünk fel és járkáljunk vagy végezzünk nyújtógyakorlatokat az ülésén, hogy felélénküljön a vérkeringésünk.

A külső nyomás gyors változásakor, vagyis a felszállás és leszállás során, a fülünkben pattogó érzést tapasztalhatunk. Ilyen esetben nyeléssel vagy ásítással gyorsan enyhíthetjük a kellemetlen érzést.

A nyomásváltozások miatt a gyomorban és a belekben lévő gáz kitágul, ezért haspuffadás is előfordulhat. Ennek megelőzése érdekében az utazás előtt néhány órával kerüljük az összes olyan ételt fogyasztását, amelyről tudjuk, hogy puffasztó hatásúak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek