Hatalmas fennakadásokat okoz az első havazás

MTI/iho   ·   2013.11.20. 16:31

Szerda reggel óta folyamatosan szakad a hó a Lyon környéki öt megyében (Haute-Loire, Ain, Rhone, Isere és Loire).

Saint-Etienne városát délben már 30 centiméter vastagságú hó borította, a városi tömegközlekedés (busz, villamos) teljesen leállt, az utak gyakorlatilag járhatatlanok, a járdákat a hó súlya miatt leszakadt ágak borítják. Az önkormányzat honlapján a polgármester a helyieknek azt tanácsolja, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, a nap folyamán ne hagyják el otthonaikat.

A Francia Info hírrádió szerint mintegy 120 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

A francia meteorológiai szolgálat az érintett öt megyében narancsszínű riasztást rendelt el, miután az alacsonyabban fekvő területeken is erős havazásra és jeges utakra kell számítani egész nap. Lyonban legalább 5 centiméter hó várható estig, a 400 méter felett fekvő területeken pedig legalább 20 centiméteres, helyenként 40 centiméteres hóvastagságra kell számítani.

A régió vasúti közlekedésében már kora reggel fennakadások voltak a havazás miatt: a sínekre esett faágak és az áramkimaradások miatt Lyonból és Saint-Etienne-ből a legtöbb vonat nem tudott elindulni, a TGV szuperexpresszek pedig jelentős késéssel, nem a saját vonalaikon, hanem a megtisztított hagyományos vasúti síneken közlekednek.

A közúti közlekedésben is jelentősek a fennakadások, több másodrendű utat teljesen lezártak, az autópályákra pedig nem engedik fel a teherszállító járműveket.

A meteorológiai szolgálat előjelzése szerint a havazás szerda este enyhülhet, de éjszaka újabb hóvihar várható, ezért a riasztás csütörtök reggelig van érvényben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek