Határeset

Trautmann Balázs   ·   2015.06.22. 08:45
hatareset01

Heves izgalmakat váltott ki a repülés iránt érdeklődő és, vagy az orosz–ukrán háborút követő lelkes online jelenlévők között a Flightradar24 weblapján követett repülés. Június 18-án az orosz légierő felderítő feladatokra átépített Tupoljev Tu-214R repülőgépe közelítette meg néhány kilométerre az ukrán–orosz határt.

Mindenki nézte a határ menti balettet...

A gép aktív ADS-B transzponderének köszönhetően nemcsak a két országot elválasztó határvonalat folyamatosan követő, Kazantól az elfoglalt Krím-félszigetig majd visszafele lerepült útvonal került nyilvánosságra, hanem a lerepült a gép lajstromjele (RA-64514) és sorozatszáma(42305014) is. A Kazan repülőgépgyár betonjáról feladatára induló gép a második, speciálisan átalakított Tu-214-es a második felderítő repülőgép, amelyet az orosz védelmi minisztérium rendelésére gyártottak és alakítottak át. A felderítési, megfigyelési, hírszerzési feladatokra specializált Tu-214R fedélzetén rádióelektronikai és elektroopitkai felderítőrendszerek, földi célpontokat felderítő és azonosító radarrendszer kapott helyet, természetesen a rendszereket kezelő és a beérkezett adatokat értékelő specialistákkal együtt.

A gép a felderítőgépeknél szokásos eljárást követte: még éppen a saját légtérben maradva, de a megfigyelendő területhez a lehető legközelebb repülve végzi el a feladatát. Ez jellemző volt a hidegháborús évtizedekben, a NATO és a Varsói Szerződés határvonalának mindkét oldalán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek