Határon túli emlékhelyre a Kárpátalja expresszel

iho   ·   2013.08.21. 15:51

Eddig még nem juthattak el a vonat utasai Szolyvára, a második világháborús emlékhelyre. A bevonuló szovjet csapatok nyomában érkező belügyi egységek 1944-ben Kárpátalja magyar- és németlakta falvainak teljes férfilakosságát a szolyvai lágerbe gyűjtötték össze, mintegy 35-40 000 embert. A munkatábor halottainak száma többezerre tehető, innen, és a többi táborból a foglyok harmada tért haza. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 1989-ben indított gyűjtést az emlékpark létesítésére, ahol 12 000 nevet tartalmazó fekete márványtábla és a Hősök Kápolnája állít emléket az elhurcoltaknak.

A megemlékezésen túl a Kárpátalja expressz szervezői továbbra is segédkeznek Ukrajna magyarlakta településeinek az iskolák, könyvtárak könyvvel, az óvodák játékokkal ellátásában, az adományokat az Info13 Egyesület Budapest, XIII. Tisza utca 5. alatti irodájában várják, kedden, szerdán és csütörtökön 14-18 óra között. Akinek vannak olyan jó állapotban lévő mesekönyvei, regényei, tankönyvei, esetleg játékai, hangszerei, kottái (ez utóbbiakat a nevetlenfalusi zeneiskolának szánják a szervezők) amelyeket már nem használ a családja, és nélkülözni tudja, ajánlja fel a határon túli gyerekek részére!

A Kárpátalja expressz 2013. szeptember 6-8. között látogat el a nevét adó tájegységre, jelentkezni az Info13 Egyesület honlapján lehet.

Kapcsolódó hírek