Hétfőtől járnak a zöld csuklós Volvók Pécsett

iho   ·   2014.02.15. 13:20
pecsivolokcim

– Az öt csuklós Volvo hétfőtől rója Pécs utcáit, a korábban érkezett további 37 busszal 11 évre csökkent a Pécsen futó járművek átlagéletkora – mondta Csizi Péter alpolgármester a bemutatón.

A Volvo 7900-asokat felszerelték az új elektronikus kijelzőrendszerrel. A környezetkímélő buszok érdekessége, hogy a vezetőfülke fejlesztésében gépkocsivezetők is részt vettek, akiket tolatássegítő kamera és kanyarvilágítás segít. A járművek széles, dupla szárnyú ajtói és az alacsony padló elősegíti a gyors fel-, illetve leszállást. Az utastér tágas és világos, többek között a nagy ablakfelületeknek köszönhetően, míg kárpitozott, párnázott ülések között széles közlekedőfolyosó húzódik.

Belvárosi buszátadó Pécsett. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Sóki Tamás)

A 18 méteres Volvo 7900 hajtásáról a kilencliteres Euro V-ös dízelmotor 310 lóerős változata és automata sebességváltó gondoskodik. Befogadóképessége 102 fő, közülük 41-en leülhetnek. Légkondi is van a buszokban, sőt az utastér első és hátsó részének külön klímája van.

Páva Zsolt polgármester azt emelte ki, hogy a járművekre a mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel közlekedők is kényelmesen fel tudnak szállni, s tágas hely áll rendelkezésükre az utazás alatt.

A járműveket nettó 454 millió forintért vásárolta meg a Tüke Busz Zrt. egy kedvező kamatozású, államilag támogatott fejlesztési banki hitel segítségével. A pécsi buszcsereprogram folytatódik, várhatóan még az idén új járművek érkeznek a városba.

Hogy miért zöldek? Mert ez az eozin porcelán színének egyik árnyalata, amúgy a Tüke Busz arculata is hasonló színvilágú. És ha a busztársaság a jövőben megválaszthatja a buszok színét, akkor ilyen zöldfestést kér majd – mondta Csizi Péter alpolgármester.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek