Hol a futó? SMS jött a kapitánynak

iho/repülés   ·   2012.04.25. 09:32
rbf_cim

Lezárult a vizsgálat egy 2010 májusában történt incidens ügyében. Az ausztrál Jetstar légitársaság egyik gépe  Szingapúrban azért volt kénytelen leszállás közben átstartolni, mert nem volt kiengedve a futóműve, miközben már csak 150 méter magasan volt a föld felett.

A vizsgálat szerint a több mint 13 ezer órát repült kapitány szöveges üzenetet kapott a mobiljára, és ez terelte el a figyelmét. A több mint 4000 órás gyakorlattal rendelkező másodpilóta a jelentés szerint kimerült volt, és ez magyarázza, miért nem avatkozott idejében közbe.

Másképp következett be kellemetlen incidens a napokban a Pinnacle Airlines Canadair CRJ-200 típusú, N8390A lajstromjelű gépével, amely Montrealból szállt fel Detroit úti céllal, de a személyzetnek nem sikerült behúzni a futót. Húszpercnyi repülés elteltével a gép probléma nélkül leszállt Montrealban, ahol megállapították, hogy felszállás előtt nem távolították el a parkolás közben kötelező, de indulás előtt kihúzandó, feltűnő piros „Remove before flight” feliratú szalaggal ellátott biztosító csapszeget az orrfutóról.

Kapcsolódó hírek