Petíció a horvát vonatmegszüntetés ellen

iho/vasút   ·   2012.10.09. 12:23

A jelenlegi menetrend ötvenhat vonatával szemben mindössze tizenkettő közlekedne a 2012-13-as menetrendben, ezek közül kettő csupán nyáron, strandszezonban. Megmaradna a Zágráb–Bécs, a Belgrád–Zágráb–Villach, a Zágráb–Villach–Frankfurt és a Belgrád–Zágráb–Zürich összeköttetés, ezen kívül nyáron a Budapest–Split és a Szarajevó–Ploče vonatpár.

A World Carfree Network (Autómentes Világhálózat), amely többek közt több magyar civil szervezettel is kapcsolatban áll, petíciót fogalmazott meg, felszólítva a horvát kormányt és a vasúttársaságot a menetrendtervezet törlésére. Érveik szerint az Európai Unió (amelynek Horvátország még nem tagja) közlekedéspolitikai ajánlásai között az is szerepel, hogy 2050-ig a legtöbb közepes távolságú utazáshoz a vasutat vegyék igénybe, a tervezet ennek ellentmond.

A petícióban a horvát kormányt is erősen bírálják, hogy az utóbbi időben jóval több közpénzt fordítottak az autópályahálózat, mint a vasút fejlesztésére. Ezzel – és a nem megfelelő marketingtevékenységgel – az utasokat az egyéni közlekedés használatára szorgalmazzák – írja a change.org.

Kapcsolódó hírek