Hunor és Magor, a Balaton új luxushajói

MTI/iho   ·   2013.09.11. 19:24

Az összesen százmillió forintért beszerzett gyorshajókat negyven százalékos uniós támogatással és hatvan százalékos önerő biztosításával szerezte be a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő társaság.

A járművek Zadarban készültek tengeri luxushajók balatoni igények szerinti belső átalakításával. Halmos Gábor vezérigazgató, az új vízi járműveket kipróbáló újságíróknak elmondta, a gyorshajók maximális sebessége óránként 39 kilométer. A két hajó a Hunor és a Magor nevet kapta. A huszonöt személyes, hét tonnás, mozgássérült utasok számára is alkalmassá tett gyorshajók az őszi menetrend szerint csak szombaton, óránként közlekednek a három balatoni település között. Jövő nyártól a főszezonban minden nap menetrend szerint járnak majd, elő- és utószezonban pedig a hét nagyobb részében vízitaxiként, illetve bérelhető hajóként fognak üzemelni.

A vezérigazgató elmondta, kedvezőek voltak a tapasztalataik a pár éve kísérleti jelleggel, Fonyód és Badacsony között beindított Calypso nevű gyorshajóval kapcsolatban, ezért döntöttek az újfajta szolgáltatás beindításáról. A hajók motorjai - tekintettel a Balaton kiemelt vízvédelmére - a legmodernebb technológiával készültek, szennyezőanyag-kibocsátásuk a legszigorúbb uniós elvárásoknak is megfelelnek, a vízzel érintkező részeik pedig környezetbarátak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek