Húsz év nemzetközi légiközlekedés nélkül

MTI   ·   2012.03.06. 12:10

Húszéves megszakítás után Szomália fővárosa ismét bekapcsolódott a nemzetközi légiközlekedésbe: kedden magas szintű török delegációval a fedélzetén földet ért Mogadishuban a Turkish Airlines hivatalos ankarai járata – adta hírül az al-Arabíja arab tévécsatorna honlapja.

A polgárháború tépázta, óceánparti afrikai város repülőterén Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök és más magas rangú helyi politikusok fogadták az érkezőket.

„A mai nap óriási jelentőségű Szomália számára – a Turkish Airlines elindította első hivatalos járatát az országba” – jelentette ki Abdisalam Mohamud szomáliai kormányzati tisztségviselő a Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes vezette küldöttség fogadásakor. Bozdag a mogadishui repülőtéren hivatalosan is útjára indította a török légitársaság térségbeli működését. A Turkish Airlines – a régión kívüli kereskedelmi légitársaságok közül elsőként – ezentúl heti kétszer indít járatot Mogadishuba. A húsz éve polgárháború sújtotta kelet-afrikai államot eddig csak a szomszédos országokból szomáliai légitársaságok – például a kenyai központtal rendelkező African Express – járataival lehetett megközelíteni.

Szomáliának gyakorlatilag 1991 óta nincs működőképes kormánya, s az utóbbi években az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab milíciának és más felkelőcsoportoknak sikerült rátenniük a kezüket az ország nagy részére.

Az ankarai járat érkezése előtt fokozták a biztonságot a mogadishui légikikötő környékén, s a repülőtérre vezető főutakra felfegyverzett rendőröket vezényeltek. A rendőrkapitány a mérföldkőnek számító eseménnyel kapcsolatban örömét fejezte ki amiatt, hogy az ország ismét kezdi visszanyerni a nemzetközi figyelmet, amely szerinte egy lépés a fejlődés felé vezető úton.

Kapcsolódó hírek