Hyperloopot akarnak a norvégok

iho/vasút   ·   2017.05.24. 18:45
400px_hyperloop_fantazia

A párt éves konferenciáján, amelyet idén Lillehammerben tartottak, határozott támogatást szerzett a jövőbe mutató elképzelés. A párt egyik tagja szerint a két fővárost összekötő, környezetbarát közlekedési mód értéket teremtene, és nem szeretnék elpuskázni a lehetőséget. Habár az Oslo–Koppenhága-hyperloop azért még igencsak a jövő zenéje, és jelenleg még csak a tervezési szakasznál tart, a zöldek azt remélik, hogy a technológia – amit a közeljövőben Dubajban vetnek majd alá teszteknek, 2020-ban pedig már üzemelne az Emírségekben – 2037-re Norvégiában is valósággá válhat – adja hírül a norvég The Local.

Húsz éven belül vákuumvonatokat szeretne Oslo és Koppenhága közé a norvég Zöld Párt (forrás: lookaround/Depositphotos)

A határozottan huszonegyedik századi technológia az elektromos járműveket gyártó Tesla alapítója, Elon Musk amerikai befektető és üzletember nevéhez fűződik. A vákuumvonat lényege, hogy egy légmentesen záródó csőben hangsebességgel a megfelelő jármű tud repeszteni, időt és energiát spórolva ezzel. Az első, méretarányosan kicsinyített jármű tesztje tavaly májusban, Las Vegas mellett volt. A hyperloop használatával például a Los Angeles és San Francisco közötti ötszázhatvan kilométeres távot mindössze harmincöt perc alatt lehetne megtenni a számítások szerint. Ez kilencszázhetven kilométer per órás átlagsebességet jelent, ami jócskán felülmúlja a repülővel elérhető leggyorsabb eredményeket. A norvég és a dán főváros légvonalban négyszáznyolcvan kilométerre fekszik egymástól. Vákuumvasúttal ez a táv fél órányi utazást jelentene.

A zöldek szerint más pártok eddig még nem nagyon mutattak érdeklődést az elképzelés iránt. Azonban ha majd meglátják, hogy a vákuumjármű nem csak a zöldek fantazmagóriája, hanem valóságosan működő rendszer, arányos költségekkel és megtérülő üzemeltetéssel, ők is támogatni fogják a fejlesztést.

Idén januárban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy Budapest, Pozsony és Brno között is vákuumvasút épülhetne. Ha tippelhetünk, valószínűleg Norvégiában hamarabb fogják üzembe állítani a rendszert.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek