Vitorlázó ifi-VB: tehetséges magyarok öregecske gépekkel

Márványi Péter   ·   2011.08.01. 20:50
Pik20D_cr

A házigazdákhoz képest kevés támogatottsággal, de bizakodva indul a magyar ifiválogatott Németországba, az Ifjúsági Vitorlázórepülő Világbajnokságra. Az iho/repülést a csapat egyik tagja, Marcsek Mihály tájékoztatta. A verseny a délnémetországi Musbach-ban lesz, több, mint nyolcvan résztvevővel.

A résztvétel feltétele, hogy a pilóta 25 éven aluli legyen. Két kategóriában zajlik majd a kéthetes bajnokság, standard osztályban és a FAI klubosztályban.

A magyar csapat négy tagból áll: Szegedről Oltvai Csaba indul a lengyel (eléggé koros konstrukciójú) Standard Jantarral, Hármashatárhegyről a Kapuy testvérpár. Ádám és Gábor vág neki a távoknak Discussal és LS4-gyel, Marcsek Mihály Nyíregyházáról pedig a finn Pik-20D-t repüli, ez is világbajnok gép volt - valamikor a hetvenes években... Vagyis a több mint nyolcvan résztvevő között a magyarok vitorlázógépei éppenséggel nem képviselik a csúcstechnikát.

Ugyanakkor a csapat mégiscsak bizakodva indul Nagy László csapatvezetésével (az edző Diófási Gábor). hiszen az ifjúsági VB-n jól szerepelni komoly lehetőségeket nyithat meg a versenyző előtt. Most a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatása mellett kiki saját költségén versenyez, illetve van, akinek szponzora is akad, de az biztos, hogy dobogós helyezés, vagy akár napi győzelem esetén az illető komolyabb támogatásra számíthat, netán ráadásul kerettagságra - a felnőtt nemzeti válogatottban is. És semmiképp sem elhanyagolható az a tapasztalat, amit egy ilyen világversenyen egy ilyen fiatal pilóta nyerhet.

Kapcsolódó hírek