Így használjuk az akkus kábelvágót!

iho   ·   2024.02.06. 12:00

Az akkus kábelvágó egy nagyon hasznos, a villanyszerelésben mondhatni megkerülhetetlen eszköz, főleg nagyobb volumenű munkáknál, ahol nem csak néhány vágást kell megejteni.

Sokféle villanyszerelési munkához használható, úgy mint vezetékrendszerek telepítéséhez, karbantartásához, mindenféle javítási munkálatokhoz.

Egyrészt nem igényel kézi erőt, mint mondjuk a hagyományos mechanikus kábelvágó, illetve az akkumulátornak köszönhetően hordozható, így bármilyen körülmények között könnyen használható, nincs szüksége közvetlen, állandó hálózati csatlakoztatásra.

Mikor használjuk?

Vegyük először is számba, hogy a Vilszershop szerszámgépei közül mikor lehet szükségünk éppen az akkus kábelvágóra. 

Nagy valószínűséggel szükségünk lesz rá, amikor

  • új elektromos hálózatot telepítünk egy adott épületbe,
  • elágazásokat kell kialakítanunk egy rendszeren belül,
  • kapcsolókat, dugaljakat telepítünk,
  • vezetékeket csatlakoztatunk, összekötünk, átkötünk,
  • világítási rendszereken hajtunk végre módosításokat,
  • szünetmentes tápegységet iktatunk be a hálózatba,
  • elektromos fűtőberendezést szerelünk,
  • egy hibás vezetékszakaszt kell kicserélnünk.

És akkor ezzel még messze nem értünk a sor végére, hiszen még számtalan olyan helyzet adódhat, ahol kábeleket, vezetékeket kell elvágnunk. Ehhez legyen bármennyire is professzionális a szerszám, mindenképpen be kell tartani a biztonsági és egyéb vonatkozó előírásokat.

Az akkus kábelvágó használatának előnyei

Ezeknek a szerszámgépeknek a legnagyobb előnye természetesen a hordozhatóságból adódik, illetve abból, hogy működtetésükhöz nincs szükség közvetlenül hálózati áramra, ami a villanyszerelési munkák során, már csak biztonsági okokból is, gyakran nem áll rendelkezésre, hiszen még a működőképes hálózatot is áramtalanítani kell a szerelés megkezdése előtt, főleg, ha kábelvágás a feladat.

Szakszerű használat

Mindig le kell ellenőrizni, hogy áramtalanította a kábelt vágás előtt, ehhez a feszültségmérő vagy egy fázisceruza lehet a legmegfelelőbb eszköz.

Mérje ki pontosan, és jelölje meg a vágás helyét!

Hatványozottan figyeljen oda a tiszta és pontos vágásra, hogy sérülésmentes felületekkel dolgozhasson a szakszerű kötések kialakításakor!

Ne hagyja a levágott kábeleket szigetelés nélkül! Ehhez kiváló a hőzsugorító burok, de az egyszerű szigetelőszalaggal is lehet alapos munkát végezni. Így biztosan elkerülheti a későbbi rövidzárlatokat, esetleges baleseteket.

Mindig figyeljen oda, hogy ne hagyjon feleslegesen hosszú vezetékszakaszokat, hiszen azok megnehezítik a későbbi munkavégzést!

Fontos a pontos dokumentáció, hogy később is visszakereshesse az elvégzett munkákat, ennek érdekében a kábeleket is megfelelően kell jelölni.

Mint a legtöbb villanyszerelési munkát, így a kábelvágást is érdemes szakemberre bízni, ő az, aki az összes előírás betartásával, a személy és vagyonbiztonság figyelembevételével tudja elvégezni ezeket a feladatokat.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek