Így válasszunk munkahelyet, hogy boldogok legyünk a munkánkban!

iho   ·   2023.09.11. 12:00

Kaptunk egy állásajánlatot, de egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy elfogadjuk-e? Ebben az esetben a mai cikkünket mindenképpen érdemes elolvasni, mivel egy olyan szempontrendszert mutatunk be benne, amely segíthet meghozni a megfelelő döntést.

A munkaidő

A megalapozott döntéshez érdemes figyelembe venni, hogy mennyit kell naponta dolgozni, és várhatóak-e túlórák. Továbbá a munkába járásra fordított idő sem mindegy. Ez ugyanis a munkaidővel együtt nagyban meg fogja határozni, hogy mennyire leszünk fáradtak, illetve hogy egyéb családi vagy szabadidős programokra mennyire lesz lehetőségünk.

Persze mindenkinek más az ingerküszöbe. Van, aki maximum fél órát hajlandó utazni a munkahelyére, vannak viszont olyanok is, akiknek akár még 90 perc is belefér. Vagyis egyáltalán nem jelent gondot nekik mondjuk Ózdról Egerbe bejárni. Ezért Ózdról is várják a jelentkezőket Eger állásaira, ezek megtalálhatók az Ózdállás oldalán.

Fizetés

A fizetés mértéke több okból is rendkívül fontos szempont a munkahely választás során. Egyrészt azért, mert a számlákat tudni kell fizetni. Másrészt pedig a korrekt fizetés biztosítja az anyagi megbecsülés érzetét, amely képes csökkenteni a kiégés rizikóját.

Ebből tehát nem szabad engednünk. Persze, ha már régóta keresünk állást, vagy épp karrierváltásban vagyunk, akkor érdemes nyitottabbnak lenni a kompromisszumokra. Ezekben az élethelyzetekben ugyanis annak kell az elsődleges szempontnak lenni, hogy végre találjunk magunknak állást, vagy hogy megtörténjen az a váltás, amelyre már régóta vágyunk.

A feladat

Az adott munkakörhöz tartozó feladatkör rövid és hosszú távon is befolyásolja majd a hangulatunkat. Itt az egyik legfontosabb dolog, amit végig kell gondolni, hogy mennyire jelent majd kihívást a munka: mozgósítani kell-e hozzá minden képességünket, vagy kirázzuk a kisujjunkból?

Emellett az sem mindegy, hogy mekkora a pozícióhoz tartozó felelősség. Ha ugyanis egy olyan élethelyzetben vagyunk, ahol inkább egy nyugisabb munkára vágyunk, akkor egyáltalán nem szerencsés az, ha a korábbinál több dolog szakad a nyakunkba.

A légkör

Végül pedig utolsó szempontként a légkört említenénk. Hiába magas ugyanis egy cégnél a fizetés, vagy igényel sok kreativitást az a feladat, amit végzünk, ha a légkör pocsék, akkor nem fogjuk magunkat jól érezni. 

Ezt a tényezőt semmiképpen sem szabad félvállról vennünk, hiszen az ébren töltött időnk majdnem felét a munkahelyen töltjük, megérdemeljük tehát, hogy ezt egy pozitív és kellemes környezetben tehessük meg.

Persze nem egyszerű megtudni, hogy valójában milyen is egy cégnél a hangulat. Ennek meghatározásánál leginkább az interjú alatt tapasztalt benyomásainkra hagyatkozhatunk. Gondoljunk vissza arra, hogy mit láttunk a folyosón, illetve milyennek ítéltük meg az ott dolgozókat! Inspirálók voltak vagy inkább nyomasztóak?

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek