Íme a minőség új szinonimája: bemutatta a MÁV 1. és a prémium (1+) osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+-kocsit

iho   ·   2021.09.24. 16:54
26392_E3VA7169_210923_

Csütörtökön lehetett először megtekinteni az 1. és a prémium (1+) osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+-kocsit. A vasúttársaság a következő három szombaton, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon roadshow keretében mutatja be az utazóközönségnek a teljes IC+-családot.

Az 1. osztályú kocsi termes utasterében tizenöt ülőhely található, ezen ülésekhez nagyméretű, munkához is kiválóan használható asztal, olvasólámpa, valamint az elektromos eszközök töltésére ülőhelyenként egy 230 V-os konnektor és USB-töltő is tartozik. A teljes utastér szőnyegborítású, továbbá a termes szakaszban és a folyosón rejtett led hangulatvilágítás ad fényt. Az ablakokra a sorozat többi járművénél megszokott módon sötétítő rolókat szereltek fel.

Újdonságot jelent majd az úgynevezett csendes fülke, amelyből kettő található a kocsiban. Az ide jegyet váltó utasok csendben, nyugalomban tölthetik el az utazásukat, hiszen ezekben a hatszemélyes 1. osztályú fülkékben a telefonálás vagy egyéb zavaró tevékenység nem megengedett.

Az új IC+-kocsi (fotók: Vörös Attila)

A csendes fülkék mellett két emelt komfortfokozatú, minden eddiginél magasabb színvonalú prémium osztályú fülkét is kialakítottak, ahol fülkénként csak négy ülés található. Ezek bőrborításúak, széles tartományban elektromosan állíthatók és biztosítják utasainknak a személyre szabott komfortot. A fülkében utazók a világítást és a hőmérsékletet a kocsi többi részétől függetlenül saját maguknak szabályozhatják, ezt az asztalba integrált érintőképernyők segítségével lehet megtenni. A fülkék formavilága a kocsi többi részétől és a többi kocsiétól merőben eltérő, elegáns kialakítású, ívelt, diszkrét formákkal és mintázott üvegfelületekkel, tükrökkel.

Prémium szakasz

Az új kocsiban tovább növeli a komfortot a kompakt méretű, de jól felszerelt bisztrószakasz, amit a kocsi egyik végén alakítottak ki, ahol különféle üdítőket, alkoholos italokat, forró italokat, illetve egyszerűbb frissen készített ételeket, szendvicseket, édességet, ropogtatnivalókat is vásárolhatnak az utasok kedvező áron. Ezeket a bisztrópultnál vagy akár saját helyükön is elfogyaszthatják. A minőségi szerviz mellett a különféle étel-intoleranciákkal rendelkezők is találnak számukra megfelelő alternatívákat. A bisztróban árusított ételek és italok iránti keresletet az Utasellátó folyamatosan nyomon követi, és a tapasztalatok alapján a kínálatot az utasok igényeihez igazítja.

A csendes fülke

Október 11-én a Dália és Vércse kör-IC járatokon áll forgalomba egy új 1. és prémium osztályú IC+-kocsi. A MÁV-Start két hetes bemutató időszakot szervezett, aki október 11–25. között ezekre a járatokra vált másod- vagy első osztályú jegyet, külön felár nélkül próbálhatja ki az új 1. és prémium osztályú IC+-kocsi szolgáltatásait, akár a bőr ülésekkel berendezett prémium fülkét is. Október 25-étől már négy ilyen kocsi közlekedik menetrendszerűen a kör-IC, valamint a Záhony–Nyíregyháza–Budapest és a Sátoraljaújhely–Miskolc–Budapest IC járatokon.

Október 25-étől már négy új IC+ 1. és prémium osztályú kocsi közlekedik, amelyre már kötelező lesz a jegyváltás. A kocsi 1. osztályú termes helyeire és a csendes fülkébe a „normál” 1. osztályú menet- és helyjegyet kell megváltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyváltással vehető majd igénybe. A prémium szakasz utasainak ajándék kávéval vagy teával kedveskedik az Utasellátó a bisztrószakaszban.

Az átadón beszédet mondók a bisztróban (Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója; Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára kezei)

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a kocsi bemutatóján elmondta: „A közösségi közlekedésért felelős döntéshozóknak és nekünk szolgáltatóként is egy a célunk, hogy a vasúthálózat váljon a közösségi közlekedés gerincévé. Mindehhez többek között megfelelő pálya és korszerű járműpark szükséges. Az IC+ járműgyártásra nagyon büszkék vagyunk, szorgalmasan és kitartóan dolgoznak a kollégák a sikerért a szolnoki üzemben, a hazai vasúti gépgyártás fellegvárában. Járműveink magas magyar hozzáadott értékkel készülnek, fejlesztő csapatunk tehetséges, fiatal mérnököknek ad lehetőséget. A Vasút Európai Évében 21. századi, európai színvonalú prémiumutazást kínálunk utasainknak, amellyel az 1. osztály feletti, prémium kocsiosztályon találkozhatnak. Járműállományunk folyamatos fejlesztésén dolgozunk, a modern vezérlőkocsi prototípusa is tervezés alatt van már, várhatóan 2024-ben készülhet el az első jármű.”

(A tartalom megjelenítését a MÁV Zrt. támogatta)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek