Íme Békéscsaba második pályaudvara!

iho/vasút   ·   2015.06.30. 21:15
bcsturlk0

3734-as C50-es, Bax 262 és 451: ez a szerelvény, immár szoborvonatként, teljes pompában fölújítva várja a turistákat az újonnan átadott Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. Közel két éve, 2013 szeptemberében írtunk arról, „uniós pályázaton nyert pénzből épül Békéscsaba új turisztikai látványossága. A ZERGE Ifjúsági Túraközpont Közhasznú Egyesület 180 millió forintból valósíthatja meg a beruházást. A Kulturális főpályaudvar nevű helyszínen egyrészt a megyét hajdan behálózó kisvasútnak kívánnak emléket állítani, másrészt az emlékhelyhez kapcsolódóan helyi termékek kóstolására, vásárlására lesz lehetőség.”

Akkor úgy számoltak vele, 2015 októberére készülnek el mindennel.

Pompás háttér az István malom. A képre kattintva galéria nylíik (fotók: MTI/Rosta Tibor)

Miért csinálta mindezt a Zerge?

Honlapjuk szerint ezért: „a projekt célja egy idegenforgalmi látványosság és egy turisztikai információs központ szimbiózisának létrehozása (...) a kisvasúti mozdony és a két kisvasúti személyszállító kocsi, valamint a hozzájuk tartozó szociális és kiszolgáló helyiségeket tartalmazó alépítmény közterületi elhelyezésével. Fizikai, tárgyiasult értelemben az egész évben működő vasúttörténelmi és kulturális attrakció létrehozása a cél, mely szellemi küldetése szerint egyben központi információs funkciókat is betöltve a város látnivalóira is ráirányítja a helyiek és turisták figyelmét, érdeklődését. A fejlesztés eredményeiként a vasúti jármű használhatóságát, évi 10 ezer látogatót és havi két helyi gasztronómiai bemutatót terveznek.

A jármű és a kiszolgáló helyiségek különleges környezetet biztosítanak különféle helyi termékek kóstoltatásához, bemutatásához is. Együttműködési szándékuk szerint a helyi termékeket előállítók számára bemutatkozási lehetőségeket szeretnének teremteni, ahogyan a Város többi kulturális, gasztronómiai, történelmi, stb. attrakciójának is helyet kínálnak majd. A partnerségi szemlélet bizonyítékaként a megújult, a hagyományokat megőrző, de mégis ízig-vérig mai városközpont, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a művészeti, történelmi, stb. látnivalók közelében való elhelyezkedést kihasználva a többi látnivaló népszerűsítésében, a vendégek, turisták ezekhez történő »odairányításában« is fontos szerepet vállal a »Főpályaudvar«, sőt a Tourinform Iroda által értékesített szolgáltatások számára is reklámot biztosít a helyszín.

Az új attrakció létrehozásával a munkahelyek száma is gyarapodik majd, hiszen 4,5 új munkahelyet teremt a projekt.”

Drukkolunk, hogy valóban így legyen!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek