Importőrök figyelem! Mától élnek a kiegészítő vámok

iho.hu   ·   2018.06.22. 16:15
konti1kicsi

Mint ismert, tavasszal az Amerikai Egyesült Államok elnöke az acéltermékek esetén 25, az alumíniumimportokra pedig 10 százalékos védővám beszedését rendelte el. A szigorítás márciusi időpontját két alkalommal elhalasztották, végül június elsejével az európai kereskedelmi kapcsolatában is határozatlan időre hatályba lépett.

Az Európai Unió válaszlépése előtt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) tett bejelentést, mivel arra harminc napon belül nem érkezett válasz, felfüggesztette egyes termékek behozatali vámengedményeit. Az intézkedésnek köszönhetően mától tíz százalékos kiegészítő vámot kell fizetni egyes termékek értéke után.

A huszonöt százalékos kiegészítő vámot az alábbi, Amerikai Egyesült Államokból származó termékek után vetik ki mától: csemegekukorica a vetőmagtól kezdve a feldolgozott és zöldségmixbe kevert változatig, babfélék, feldolgozott rizs, pirított és puffasztott rizs, narancslevek, áfonyalé, whisky, cigaretta, szivar- és dohánytermékek, szempilla- és szájfesték, pedikűr- és manikűrcikkek, egyes ruházati termékek, síkhengerelt acéltermékek, rudak és szelvények, rozsdamentes áruk, illetve acélból készült áruk közül a csövek, csőszerelvények, szerkezetek, tartályok, drótszövetek, láncok, illetve több típusú acélból készült termék, 500 köbcentiméternél magasabb hengerűrtartalmú belső égésű motorral szerelt motorkerépkárok, a vitorláshajók és a motorcsónakok. A tíz százalékos vámtétel pedig a kártyajátékokra él.

Az Amerikából feladott konténerekben szállított egyes áruk esetén június 22-től 10 és 25 százalékos kiegészítő vámot számítanak fel

A kiegészítő vámokat az áru nyolc számjegyű vámtarifaszáma, azaz a KN kódja alapján határozzák meg, alapja az Unióba import céllal eladott áru értéke. Befizetésére sem a vámjog, sem a kereskedelempolitika nem ad lehetőséget kedvezményes, vagy gazdasági tevékenységhez kötött vámmentesség alkalmazására, ezért a költségek csökkentése érdekében az amerikai piacokról vásárlók más partnerköröket fognak felkutatni.

Az Európai Unió intézkedésének második szakasza 2021. június 1-től fog életbe lépni, amikor a rendelet további árukörökre érvényesíti a vámemelést, ennek mértéke egyes termékeknél akár 50 százalékra is emelkedhet.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek