Indul a vízitúra-szezon a Dráván

iho/hajózás   ·   2013.06.06. 07:39

Kalandos túra indította a szezont a Dráván. A folyón huszonnyolc bátor vízitúrázó evezett Vízvárról Barcsra. A kényelmes, nyugodt tempójú túrán nyolc órán keresztül gyönyörködhettek a résztvevők a háborítatlan, vad táj szépségében, miközben megfigyelték a különleges dél-somogyi állat- és növényvilágot – adja hírül a Somogy online.

A Dráván a Duna–Dráva Nemzeti Park engedélyével, június 1-jén engedik le a hajókat és szeptember 15-ig lehet evezni. Az egynapos túrától a hosszabbakig több útvonal közül lehet választani, de folyamatosan tervezhetnek az érdeklődők Barcs–Csomoros sziget és Barcs–Drávatamási túrákat. Ehhez még úszástudás sem kell, a mentőmellény ugyanis kötelező.

A nemzeti park tájékoztatása szerint tavaly 45 csoporttal, 1131-en vízitúráztak a folyón, az idén eddig 29 csoport jelentkezett be, ami 867 túrázót jelent. Ez azonban még változhat, 4-5 csoportra még számítanak, ami 950 körüli evezőst jelent. A nemzeti parkos engedély mellett határrendészeti szervektől is szükséges a hozzájárulás, mert számos határvonal húzódik a folyón keresztbe. Egy-egy ilyen „lejövetellel” mintegy 12-szer lépik át a horvát–magyar határt.

– Nagyon változatos a folyó, a fönti szakaszt azért szeretik a túrázók, mert hosszú a táv, de nagyon szép és változatos; a Barcs alatti szakasz lapos, kényelmes, ezt inkább a családok kedvelik – teszi hozzá a szakosztály vezetője. – A nemzeti parknak hét táborhelye van, ezeket is le kell foglalni a túraengedélyekkel együtt.

Kapcsolódó hírek