Ingyenes lesz Luxemburgban a tömegközlekedés

iho/vasút   ·   2018.12.06. 13:45
00kicsi

A nagyhercegség lesz az első ország a világon, ahol ingyenessé válhat a tömegközlekedés: a demokraták, a Szocialista Munkáspárt és a zöldek által alkotott, újraválasztott koalíciós kormány tervei alapján jövő nyártól nem kell majd fizetni a vonatok, a villamosok és a buszok használatáért a miniállamban – jelent meg a The Guardian honlapján.

A napokban másodjára is beiktatott, demokrata Xavier Bettel miniszterelnök választási kampánya során leginkább a környezetvédelem mellett kardoskodott. A tömegközlekedés díjmentessé tételén felül a kormány legalizálná a kannabiszt, továbbá kijelölne két új nemzeti ünnepnapot.

2019 nyarától nem kell majd fizetni a luxemburgi tömegközlekedési eszközökön, ezzel öszönzi a kormány az autósokat a környezetvédelemre és a dugók felszámolására (fotó: Halász Zsolt)

Habár a nagyhercegség területe mindössze 2585 négyzetkilométer – azaz szinte pontosan öt Budapestnyi –, és csak hatszázezren lakják, rengetegen ingáznak a lakóhelyük és a főváros Luxembourg között. A tized Budapest méretű, körülbelül száztízezer lakosú városba naponta négyszázezer ember jár be tanulni vagy dolgozni, ezek fele külföldről, Franciaországból, Belgiumból és Németországból. E hatalmas tömeg okán Luxembourgot a világ legnagyobb dugóitól szenvedő városai között találjuk. Egy tanulmány szerint az autósok 2016-ban összesen átlagosan harminchárom órát ültek dugóban – ez a munkanapokat tekintve közel negyed óra naponta.

A miniállam vezetése eddig is progresszíven állt a közlekedéshez: például idén nyártól a gyerekek és a húsz évnél fiatalabbak ingyenesen használhatják a tömegközlekedést. A munkába ingázó felnőttek számára is csak két euróba (bő ötszáz forintba) kerül egy legfeljebb kétórányi útra szóló jegy, mellyel gyakorlatilag szinte bárhová el lehet jutni az országban. 2020-szal kezdődően viszont minden jegyet meg fognak szüntetni. A részleteket azonban még ki kell dolgozni, például hogy mi is legyen a vonatok első- és másodosztályú részeivel.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek