Irány a Baltikum, Typhoonok startja Litvániába: videó!

iho   ·   2014.04.29. 08:45
cim

A Királyi Légierő négy legmodernebb harci gépe póttartályokkal alaposan megpakolva startolt el az angliai Coningsby és a Leuchars bázisokról, hogy részt vegyenek a NATO baltikumi légtérvédelmi programjában. A Baltic Air Policing (BAP) „szokásos” rendje szerint azt amerikai F-15-ös vadászok után most lengyelek felügyelik a saját nagysebességű harci gépekkel nem rendelkező balti államok légterét, de tekintettel az Ukrajna kapcsán kialakult helyzetre, a szokásos négygépes kontingenst a NATO több légierő állományából egészíti ki. Hamarosan várható a dán F-16-osok beérkezése is.

Az érintett brit alakulatok meglehetősen tapasztaltak a gyorsreagálású légtérvédelem (Quick Reaction Alert, QRA) megszervezésében és végrehajtásában, hasonló feladata volt az Egyesült Királyság és a Falkland szigetek légterének őrzésében is.

Mint arról korábban beszámoltunk, mostanság különösen az észak felől közelítő orosz távolsági bombázok miatt kellett a szokásosnál sűrűbben emelni a készültségi gépeket. Ennek ellenére hathetes intenzív felkészülés előzte meg az áttelepülést, olvasható a RAF weboldalán Ian Townsend ezredparancsnok nyilatkozata.

A RAF összeállítása is kiemeli, hogy a légtérvédelem erősítésére a NATO már hetekkel korábban kirendelt egy AWACS-ot Lengyelország, egy másikat pedig Románia légterébe.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek