Irány Szolnok!

iho   ·   2018.03.12. 11:15

Csaknem kétezer négyzetméteren 15 terepasztal és mintegy 400 méter hosszú vasúti modellpálya várja a látogatókat a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 18. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A több méretarányban kiállított terepasztalok között lesz Magyarország legnagyobb, 158 méteres (H0 építési nagyságú) modulrendszere is. Ennek legújabb eleme, Nógrádkövesd állomás a kőbányával először lesz megtekinthető. A Vasúttörténeti Parkból érkező modellen újra láthatók lesznek a szolnoki kötődésű Stadler mini szerelvényei, és a Láng Vasútmodellező Ifjúsági szakkör segítségével betekintést lehet nyerni abba, hogyan is épül fel egy terepasztal. A kiállításon a különböző magyarországi vasútvonalak mellett az amerikai vasutat bemutató terepasztal is látható lesz, amely a szolnoki Kádár család jóvoltából tovább bővült. A közkedvelt Lego-város pedig a Nyugati pályaudvar több mint húsz négyzetméteres makettjével egészült ki.

A négynapos rendezvényen egy vasúti állomásfőnök eszközeit, tárgyait, valamint a MÁV 150 éves történetét is bemutatják negyven tabló segítségével, de az 1950-es években készült pénzverdei vasutat is megcsodálhatják a látogatók. A legkisebbeket  gyermekfoglalkoztatók, meseszoba, játéktér, a Hild téren parkvasút és egy elektromos kisvonat várja. A rendezvényen idén is lesz jótékonysági játékgyűjtés a Vöröskereszttel közös szervezésben, és március 17-én, szombaton véradás is szerepel a programok között.

A kiállítók között lesz a veresegyházi Baranyai János Vasútbarát-és Modellező Klub, a budapesti Élő Mini Világ Alapítvány, a Kockajáték Klub, valamint a LÁNG Vasútmodellező Ifjúsági Szakkör, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör, a bátorterenyei Viessmann Modellgyártó Kft., Szolnokról pedig Faragó László, Kádár Zoltán és családja.

Kapcsolódó hírek