Ismét egy hosszú hétvége, ünnepi közlekedés a vonatoknál is

iho/vasút   ·   2019.10.29. 10:11

A MÁV-Start azt javasolja, hogy az utasok a kegyeleti ünnepek hosszú hétvégéje előtt néhány nappal, előre vegyék meg a menetjegyeket. Ilyenkor rengetegen mennek a temetőkbe vagy látogatnak el a rokonaikhoz, ezért csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és néhány nap alatt akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal. Sokan utazhatnak már csütörtökön is, de legtöbben vasárnap szállnak majd vonatra, mert aznap ér véget az őszi szünet. A tavalyi négynapos ünnep utolsó napján, részben az őszi szünet vége miatt megduplázódott az utasforgalom egy átlagos vasárnaphoz képest.

A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére egyes népszerűbb utazási időpontokban gyorsan megtelhetnek az intercity-vonatok. A vasúttársaság az IC-vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsikat kapcsol, a lehetőségekhez mérten. Az IC-ken kívül a gyors-, sebes-, illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. November 3-án, vasárnap közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át a Nyugati pályaudvarra a tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé vált Televonat is.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében az utasok a vasúttársaság internetes jegyvásárlási rendszerében vagy az okostelefonokon elérhető MÁV applikációban gyorsan és egyszerűen megválthatják a menetjegyeket és helyjegyeket. Az online vagy mobilalkalmazással megvett e-vonatjegyek a pénztári árhoz képest tíz százalékkal olcsóbbak, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább száz kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre húsz százalékos engedmény jár. Az automatáknál vásárlók öt százalékos kedvezményt kapnak.

A huszonhat éven aluli, diákigazolvánnyal nem rendelkező fiatalok október 31-én délelőtt tíz órától november 3-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, harminchárom százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek