Ismét hajózható a Sió-csatorna

MTI/iho   ·   2014.03.12. 20:19
sio1cim

A Sió-csatorna szerdától ugyan hajózásra alkalmassá vált a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint. De csak pár nap múlva zsilipelik át a Duna felé készülő hajókat a Balatonról, mert a csatorna medrét még meg kell tisztítani az emelkedő vízszint miatt a partról bedőlő növényzettől.

A Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt február utolsó napja óta fokozatosan nyitották, illetve nyitva tartják. A bőséges csapadéknak és tartósabb apasztásnak köszönhetően így három év után újra hajózhatóvá vált a Balatont a Dunával összekötő csatorna. Az NKH közlése szerint szerdára a Sió-csatornában eléri a vízszint a hajózást lehetővé tevő, a siófoki gát alatti vízmércén mért 175 centimétert.

(Forrás: wikipedia.com)

Három hajó szeretne élni a lehetőséggel, hogy vízen távozzon a Balatonról, illetve jusson el oda, azonban szerdán még egyiküket sem zsilipelték át Siófokon. Eddig csupán a meder tisztítását végző vízügyesek hajója kelt át a zsilipen. A fokozatosan eresztett víz hatására ugyanis bedőlt néhány fa a mederbe a Sió nedvesedő partjáról, ezeket el kell távolítani az útból, ami négy-öt napot is igénybe vehet. A csatorna ezt követően válik ténylegesen hajózhatóvá.

Az NKH közleménye szerint az áthajózás a Balaton felől egyelőre csak a keselyűsi torkolatig, vagyis a Sió dunai torkolatáig terjed az ottani árvízkapu felújítási munkálatai miatt, ami várhatóan május 15-ig tart. Az odáig lejutó hajóknak tehát a torkolat előtt vesztegelniük kell majd, és csak a munkálatok befejeztével zsilipelik át őket a Dunába.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek