Ismét Hyundai Rotem-metrókat vehet Isztambul

iho   ·   2015.01.22. 18:45
400px_istanbul_hyundai_rotem_metro

Tizenhét metrószerelvény beszerzéséről kötött előzetes megállapodást Törökország történelmi múltú városának önkormányzata a Hyundai Rotemmel. A megegyezés értéke 103,8 milliárd koreai won, körülbelül 93,3 millió dollár (79 millió euró) – írja a Global Rail News.

A dél-koreai gyártó annak ellenére lett a befutó a tenderen, hogy a Hyundai szerint az ellenfél kínai CNR Changchun a koreai ajánlatnál tizenkét százalékkal olcsóbban szállított volna szerelvényeket. Azonban mivel a Hyundai Rotem rendelkezik törökországi üzemmel Adanában, és a szerelvényeket is a török gyártósor építené, így a szállítási költségeken történő spórolás már a koreai gyártó javára billentette a mérleget. Mivel a szerződés még nem hivatalos, a CNR is fellebbezhet a döntés ellen.

Isztambul ismét Hyundai Rotem-metrószerelvényeket szerez be a kettes vonalra, bár a megállapodás még nem hivatalos<br>(forrás: IRJ)

Isztambul kettes számú metróvonala a metropolisz európai oldalának déli, Fatih városrészében található Yenikapı átszállóközpontot köti össze az északi, Sarıyer városrészben fekvő Hacıosman állomással. A vonalat jelenleg huszonhárom négykocsis, szintén Hyundai Rotem-szerelvény szolgálja ki, azonban további járművek beszerzése vált szükségessé az Isztambul európai és ázsiai oldalait részben a város, részben pedig a Boszporusz szélén, a Márvány-tenger alatt összekötő, 13,6 kilométer hosszú Marmaray-alagút 2003. októberi átadása, valamint a Yenikapınál az egyes metróvonali átszállási lehetőség következtében. A kapacitásbővítést indokolja az is, hogy az év második felében átadták a kettes vonal Levent állomásától a Boğaziçi Egyetemnél található Hisarüstü megállóig vezető hatos metróvonalat is. Habár a vonal rövidke (mindössze 3,3 kilométer és két közbülső megállót érint), a felsőoktatási intézmény miatt óránként bő nyolcezer utast prognosztizálnak, akik jó része igénybe veszi majd a kettes vonalat is.

Habár a kettes vonalon jelenleg sem a forgalomirányítási berendezések, sem pedig a felhasznált járművek nem teszik lehetővé a vezető nélküli közlekedést, a Hyundai Rotem az új szerelvényeket úgy építi meg, hogy azokat bármikor át lehessen alakítani az automata rendszerekhez a vonal későbbi fejlesztése során.

Ha a megállapodás hivatalos kereteket ölt, a szerelvényeket várhatóan 2017 második felétől szállítja Isztambulba a Hyundai Rotem – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek