Ismét gondok egy lengyel kormánygéppel

MTI   ·   2011.07.05. 17:28
Mint a PAP lengyel hírügynökség ukrán médiajelentésekre hivatkozva kedden hírül adta, az orosz gyártmányú Jak-40-es repülőgép fedélzetén 13 tisztségviselő utazott, köztük Jacek Michałowski, a lengyel elnöki hivatal vezetője és Jaromir Sokołowski, a hivatal külpolitikai ügyekben illetékes minisztere, valamint Krzysztof Kunert, a Vértanúsági és Harci Emlékhelyeket Gondozó Tanács titkára. A delegáció végül jelentős késéssel, egy másik gép fedélzetén érkezett meg az ukrán fővárosba.
A jelentést megerősítette a lengyel elnöki hivatal sajtóosztálya.
A lengyel küldöttség Bronisław Komorowski lengyel és Viktor Janukovics ukrán elnök augusztus végére tervezett találkozójának előkészítése céljából utazott Kijevbe. A két államfő a tervek szerint megemlékezik a második világháború idején és után lengyel, illetve ukrán civilekkel szemben a másik fél által elkövetett háborús bűncselekmények áldozatairól.
A lengyel kormányflotta nyolc Jak-40-es és már csak egy Tu-154-es repülőgépével, valamint Mi-8-as helikoptereivel az elmúlt két évtizedben már több baleset történt. A legsúlyosabb egy Tu-154-es 2010. április 10-én Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófája volt, amelyben 96-an veszítették életüket, köztük Lech Kaczyński akkori lengyel államfő.

Kapcsolódó hírek