Ittas pilóta, lopakodás és észrevétlen zuhanás

iho   ·   2014.01.27. 13:00
nashville_2cim

Furcsa részletek láttak napvilágot a vizsgálat első szakasza után egy furcsa balesetről. Tavaly október 29-én a Nashville nemzetközi repülőtéren lezuhant egy Cessna 172-es, amelynek a sűrű ködben történt katasztrófáját csak a baleset bekövetkezte után két és fél órával fedezték fel, amikor a reptér alkalmazottai ellenőrizték a pályát: előzőleg hasonló ellenőrzést éjjel kettőkor végeztek.

A gép pilótája, aki a baleset következtében életét vesztette, Michael Callan volt, akinek a vérében a vizsgálat során bőven találtak alkoholt, a megengedett érték kétszeresét.

Callan a géppel Kanadából, az Ontario állambeli Windsorból indult, eredeti repülési terve szerint az ugyancsak Kanadához tartozó, a felszállás helyétől mintegy hatvan mérföldnyire, az Erie-tónál lévő Pelee szigetére. Ezzel szemben anélkül, hogy a hatóságok észlelték volna, a gép átrepült az USA határán és 500 mérföldnyire délre, tehát már az USA középső részéig, Tennessee államig jutott el, feltehetően végig olyan alacsonyan, hogy a légtérellenőrző radarok nem észlelték.

A gép viszonylag hosszan körözött a Nashville-i reptér felett, mielőtt lezuhant volna. Útközben a gép pilótája nem próbált rádiókapcsolatba lépni semmiféle földi állomással, magával a repülőtérrel sem. A gép transzpondere vagy hibás volt, vagy nem volt bekapcsolva. Az éjszakai, nagyrészt felhőben, ködben végrehajtott repüléshez a Cessna pilótájának nem volt képesítése.

Magának a lezuhanásnak az okairól sem lehet sokat tudni. Lehet, hogy elfogyott az üzemanyag, de a körülmények azt sem zárják ki, hogy a pilóta így vetett véget az életének. A Cessna 172R a hatóságok megállapítása szerint mintegy hat órán át maradhat a levegőben egy tankolással.

A vizsgálat azt is egyértelművé tette, hogy a pilóta a becsapódás pillanatában meghalt, tehát az, hogy nem észlelték a balesetet, nem változtatott az esélyein. Callan feltehetően azonos azzal a férfival, akinek az 1990-es évek óta elég komoly bűnlajstroma gyűlt fel, többek közt erőszakos bankrablásokat hajtott végre.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek