Tíz éve a Scudok ellen

iho/repülés   ·   2012.01.23. 16:28

Tízéves együttműködését ünnepelte az Israel Aerospace Industries és a Boeing az Arrow, a ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer fejlesztésében. Az izraeli és az amerikai cég közösen dolgozta ki a „Nyíl” programot, amelynek kulcsszerepe van az izraeli védelmi doktrínában.

A ballisztikus rakéták elhárítása különösen az első Öböl-háború óta fontos kérdés Izraelben, amikor Szaddám Huszein Irakja a koalíciós erők támadására azzal válaszolt, hogy Izraelre lőtt ki Scud-rakétákat. Akkor az amerikai Patriot-rakétákat vetették be az iraki ballisztikus fegyverek ellen, de a Patriot nem volt igazán sikeres, mivel egy eredetileg repülőgépek elleni rakétarendszert próbáltak alkalmassá tenni erre a feladatra – lóhalálában.

Az Arrow ennek a tapasztalatnak a bázisán született, és noha azóta Izraelt nem érte újabb Scud-támadás, a Nyíl a tesztek tanúsága szerint a Patriothoz képest jóval hatékonyabb rakétavédelmi rendszernek bizonyult. A részt vevő cégek egyébként most már az Arrow második, illetve harmadik változatával foglalkoznak.

Kapcsolódó hírek