Jelentkezz űrhajósnak!

MTI   ·   2011.11.16. 13:32
Az álláshirdetésre online is lehet jelentkezni a washingtoni szövetségi kormány honlapján.

Egyedül az jelenthet gondot, hogy a NASA-nak már nincs hadra fogható űrrepülőgépe, és jelenleg nemigen tud asztronautákat küldeni a világűrbe.

A toborzásért felelős Janet Kavandi azonban azzal érvel, hogy a majdani űrutazás bőven megéri a várakozást.

Mivel az amerikai űrflotta kiöregedett, a NASA maroknyi űrhajóst juttat évente hat hónapos időtartamra a Nemzetközi Űrállomásra az orosz Szojuz űrhajókkal. Az űrügynökség arra számít, hogy három-öt éven belül amerikai építésű kereskedelmi űrhajók szállítják majd asztronautáit.

A jelenlegi űrhajós legénység lassacskán kiöregedik, ezért szükség van az utánpótlás mielőbbi toborzására. A NASA összesen ötvenöt új asztronautát szeretne alkalmazni. Novemberben kilencen teljesítik a kiképzést, most a 2013-as űrhajósképzésre várják a jelentkezőket – mondta Kavandi.

Bár nagy szükség van utánpótlásra, a feltételek nem lazultak. A jelentkezőnek amerikai állampolgárnak kell lennie, elvárás a mérnöki, biológiai, fizikai vagy matematikai egyetemi alapvégzettség (bachelor fokozat), de az űrhajósok zöme doktorátussal rendelkezik. Előnyben vannak az orvosok vagy tanárok. Léteznek bizonyos fizikai követelmények is: a jó látás, a normális vérnyomás és a 150–180 cm közötti magasság.

Kavandi nagyjából háromezer képzett jelentkezőt vár a hirdetésre. Az állás évi 64 700–141 700 dollár közötti fizetéssel jár.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.