Jövő héttől frankfurti charter jár Sármellékre

Joó Ferenc   ·   2018.04.01. 08:45
sarmellek-lufthansa_400

Április hetedikén indul az idei szezon a Hévíz-Balaton Airport életében. Heti rendszerességgel, szombatonként érkezik majd Frankfurt am Main (FRA) repülőtérről a Lufthansa által üzemeltetett charter járat, amelyre továbbra is utazási irodán keresztül lehet majd helyet foglalni. A menettérti járat alapdíja háromszázhetvenöt euró, amely magában foglalja egy legfeljebb huszonhárom kilogrammos bőrönd és egy akár nyolc kilogrammos kézipoggyász szállítását, további valamilyen fedélzeti ellátást is. A járat szombati napokon menetrend szerint 15:55-kor érkezik Sármellékre (SOB) és 18:05-kor indul vissza Németországba.

A százharminc férőhelyes Airbus A319-esekkel kiszolgált frankfurti járat üzemel majd leggyakrabban, utolsó visszaindulása október huszadikán lesz. Emellett a Flybe üzemeltetésében április tizennegyedikétől kéthetente düsseldorfi járat közlekedik szintén október huszadikáig és szintén szombati napokon (július kivételével), majd augusztus közepétől-végétől berlini, valamint hamburgi charter járatok is érkeznek majd, ugyancsak szombatonként. További célpontokat szolgál majd ki a Germania légitársaság, akik a nyári szezonban két pár járatot indítanak Lipcséből, négy járatpárt Drezdából és kilencet Erfurtból, rendre csütörtöki napokon.

A közlekedési napokat és a jegyvásárlást biztosító utazási irodák elérhetőségét a repülőtér honlapján található menetrend tartalmazza.

A sármelléki terminál<br>(forrás: hevizairport.com)

A korábbi évek prágai, rigai járatai elmaradnak, de az év második felére tervbe van véve a moszkvai járat ismételt indítása. Virágkorában az előtte katonai repülőtérként üzemelő Sármellékről menetrendszerinti járatokat üzemeltetett a Ryanair is, azonban a fapados társaság gépeit a továbbra is az utazási irodákon keresztül foglaló német nyugdíjasok nem vették igénybe, így a Balaton vendégforgalmára az ír társaság járatai nem voltak érdemleges hatással, azokat főleg az olcsó eljutási lehetőségeket kereső magyar utasok vették igénybe. A légikikötőt talán picit jobb helyzetbe hozza majd a most épülő R76-os gyorsforgalmi út, amely a repülőtérre tervezett logisztikai funkciók megerősödését is eredményezheti.

A Hévíz-Balaton Airport repülőteret üzemeltető cég Hévíz Város Önkományzatának százszázalékos tulajdonában áll. Az összesen négyszáz hektáros földterületet, amelyen a reptér elhelyezkedik, Sármellék és Zalavár önkormányzata birtokolja, az üzemeltető tőlük bérli. Magántulajdonban van a kiszolgálóépületek jelentős része és a bennük lévő technika is. Az SGH Aviation Hungary Kft. kettőezertizennégy őszén vásárolt reptéri eszközöket a légikikötőt korábban üzemeltető, felszámolás alá került cégtől, ezeket a tárgyakat pedig bérbe adja az üzemeltetőnek.

2016 decemberében kormányhatározat biztosított 6,6 milliárd forintot a légikikötő infrastrukturális és technológiai fejlesztésére. Ez a beruházás légijárat-fejlesztéseket is hoz, így a tervek szerint 2020-ig több menetrend szerinti járatot fogad majd az infrastruktúrájában, környezetében és technikájában megújult repülőtér.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek