Jövő héttől ismét lehet pályázni az ingyenes InterRail-bérletre

MTI   ·   2018.11.23. 14:17

Jövő csütörtöktől ismét pályázhatnak a tizennyolc évesek az ingyenes InterRail-bérletprogramra – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője, a program mentora pénteken Budapesten.

A politikus a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a fiatalok a bérlettel jövő nyáron – elsősorban vasúton – bejárhatják Európát, megismerhetnek más kultúrákat. A pályázatokat december 11-ig lehet benyújtani. Az EP-képviselő emlékeztetett: idén nyáron tizenötezer fiatal vette igénybe az EP és az Európai Bizottság közös programját, most tizenkétezren juthatnak ingyenes utazáshoz. Az Unió következő, 2021-től induló költségvetésében várhatóan évente százmillió euró lesz a programra, azaz évente több mint százezer fiatal kaphat ingyenes bérletet. Javasolta a magyar kormánynak, szálljon be a projektbe és biztosítsa, hogy minden magyar tizennyolc éves utazhasson. Ehhez kilencmilliárd forint kellene.

Az EP-képviselő felkérte a Független Diákparlamentet, hogy legyen a program nagykövete. Kálló Dániel, a szervezet szóvivője azt mondta, a program az utazásról és az európaiságról szól. Az utazás megtanítja az önállóságra a programban résztvevő fiatalokat, újfajta készségeket sajátíthatnak el.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek