Jövőre indul az IC+-kocsik gyártása

MTI/iho   ·   2016.01.13. 18:45
400px_icplusz

Jövőre megindul a MÁV saját fejlesztésű IC+ vasúti személykocsik gyártása – közölte levélben Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A tervek szerint az első sorozatgyártást követően a kormány és a vasúttársaság továbbviszi az IC+-programot, amelynek finanszírozási lehetőségeiről még egyeztetnek. A levélben Fónagy János kifejtette, a jelentős hozzáadott értékkel megvalósuló gyártáshoz a műszaki tervek már rendelkezésre állnak, Szolnokon a műhelykapacitás is megvan, amelyet 2015–2016-ban felszerelnek a sorozatgyártáshoz nélkülözhetetlen gépekkel, berendezésekkel. Az infrastruktúra-fejlesztések előkészítése is megkezdődött tavaly, átadásuk, leszállításuk 2016 második felében várható.

2017-ben tényleg elkezdődhet az IC+-kocsik sorozatgyártása, első körben húsz kocsi készülhet el (fotó: Vörös Attila)

A 2017-ben induló sorozatgyártás a további gyártáshoz szükséges alkatrészek beszerzésével folytatódik, így a megteremtett kapacitással biztosítható a nagyobb mennyiségű belföldi célú sorozatgyártás. A Szolnokon kifejlesztett újgenerációs IC+ vasúti kocsi két prototípusa 2014 októberében utasforgalmi próbaengedéllyel szállított utasokat, majd 2015 júniusában megkapta a típusengedélyt a hazai és nemzetközi közlekedésre. Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság.

* * *

Indóház Online – Hivatlan oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a holdon, a síneken vagy a sínek mellett, a tűzön vagy a vízen történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek