Júliustól drágábban autópályázhatunk Horvátországban

MTI   ·   2024.06.29. 09:00
Horvát autópálya fizetőkapu

Szeptember 30-ig tíz százalékkal lesznek magasabbak a szezonális tarifák. A nyári díjszabás nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra.

A szezonális autópályadíjakat először 2017-ben vezették be, de az elmúlt négy évben először a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták. Ez is része volt a horvát kormány polgárokat és a gazdaságot támogató intézkedéscsomagjának. A horvát autópályákat kezelő vállalat, a HAC közlése szerint a szezonális úthasználati díjak bevezetése egyes járműkategóriák esetében abból adódik, hogy a teljes éves forgalom mintegy negyven százaléka a nyári hónapokra tevődik. Emiatt ebben az időszakban jelentősen megnőnek a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségek.

Továbbra is kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik elektronikus ENC-készülékkel (közismert nevükön: kütyü) vágnak neki az autópályázásnak, amelynek használata a szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel. A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, áruk 15 euró. Bármekkora összeg feltölthető rá, ami akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás is a készpénzes fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek