Kaposvár az Ikarus elektromos buszainak első vásárlója

iho/közút   ·   2021.09.14. 12:00
ikarus_crrc

A somogyi megyeszékhely két nullemissziós, szóló CityPioneert szerez be.

Három sikertelen kísérletet követően a Kaposvári Közlekedési Zrt. idén januárban negyedik alkalommal is megpróbálkozott elektromos városi autóbuszok vásárlásával, most viszont már sikerrel. A közbeszerzési kiírás két alacsonypadlós, egy töltéssel akár 350 kilométer hatótávú, maximum 12 és fél méter hosszú, városi, kéttengelyes kocsira szólt. A tenderre a kínai BYD európai képviselete, a BYD Europe B.V., az Ikarus és a kínai CRRC közös projektjét, a CityPioneert forgalmazó Electrobus Europe Zrt., az MAN hazai képviselete, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., valamint a török Karsan Otomotiv jelentkezett – utóbbi ajánlata azonban nem bizonyult érvényesnek.

A Magyarbusz.info oldal információi szerint habár a hatótáv és az utaskapacitás terén is az MAN Lion’s City 12 E-je bizonyult jobbnak, a két kocsiért nettó 383,8 millió forintot kért volna a magyar képviselet, a CityPioneerek viszont csak nettó 314 millióba kerülnek. Ráadásul az Electrobus rövidebb szállítási határidőt is kínált, így a kaposváriak végül a hazai márka pályázata mellett döntöttek. A két kocsi megépítésén felül az Electrobus Europe-nak járművenként egy-egy éjszakai töltőoszlopot és gyorstöltő állomást is telepíteni kell, továbbá az azokhoz tartozó személyzeti oktatást is biztosítania kell. A határidő a megállapodás aláírásától számított hat hónap. A két jármű és a kapcsolódó infrastruktúra finanszírozása IKOP-forrásból, 97,5 százalékban uniós támogatásból, két és fél százalékos önerővel zajlik.

A kínai CRRC buszlicencének átvételével, viszont azt továbbfejlesztve létrehozott, 2018 végén bemutatott CityPioneer 12-eseket székesfehérvári bázisán építi a – ki tudja hányadik kézben lévő – Ikarus. Az elektromos kocsik rozsdamentes acél vázszerkezetét teljes egészében Székesfehérváron készítik – a pályázatokon való részvétel, valamint a rövid szállítási idő érdekében az Ikarus egy negyvenpéldányos nullszériát gyárt le a CityPioneerekből.

A teljesen elektromos üzemű busztípus hatótávolsága folyamatos üzemben 250 kilométer a gyártó által meghatározott húsz százalékos maximális lemerítés mellett – míg a német vetélytárs simán abszolválja a 350 kilométeres etapot, sőt, akár négyszáz kilométerre is képes. A kaposvári CityPioneereket egy 240 kilowatt teljesítményű, központi aszinkron villamos vontatómotor fogja mozgatni, melyeket tíz, összesen 314 kWh kapacitású, CATL-gyártmányú lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor modul táplál. A 2-2-2 ajtóképletű, biztonsági kamerarendszerrel ellátott kocsik 28 ülőhelyet fognak kínálni, és összesen 84 utas fér majd fel.

Az utastérben légkondicionálás és USB-csatlakozók elégítik majd ki korunk igényeit.

(Nyitóképünk illusztráció, kép forrása: Autobusi.net Facebook-oldal)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek