Káprázatos hótalanítás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.10. 17:30
Orava_01

Az idei télre igazán nem lehet panasz, az Alpok gerinceitől a Kárpátok lábáig mindenütt van hó bőven. Igaz ez az Árva vidékére is Észak-Szlovákiában, ahol egy egyedi erdei kisvasút, az Árvai Erdei Vasút kanyarog. Mint minden más erdei vasút, ez is eredetileg a fakitermelés és faszállítás szempontjából volt jelentős. Napjainkban turisztikai látványosságnak számít az Árva vidékén, a Beszkidek gerincére felkapaszkodva. A kisvasút Erdőtka (Oravská Lesná) közelében található, innen hat kilométer hosszú aszfaltozott út vezet az erdei vasút alsó, Tanečník nevű állomásához. Innen három kilométeres vasútvonal vezet a 935 méter magasan fekvő beszkidi gerincre. A gerincen található állomás közelében kilátó, a goralok életét szemléltető faház is látogatható. A vonat egy kis pihenő után visszaereszkedik az alsó állomásra. Az egész így 1 óra és 20 percet vesz igénybe.

Nem kell félni, fog az menni! A képre kattintva galéria nyílik (fotók: railtrains.sk)

A fenti végállomáson, a gerincen lehetőség van egy kilátó meglátogatására, valamint a Goral-ház is nyitva tart a nyári szezonban. A vonatok menetrendjét itt találják. A menetjegyek árai attól függnek, hogy motorkocsis (menettérti 5 euró), vagy a gőzössel való utazást akarjuk kipróbálni (menettérti 8 euró). A komplett árlista itt található. Egy év folyamán többször is rendeznek különböző eseményeket, különvonatozásokat, a szervezők azonban azt ajánlják, hogy tíz főnél nagyobb számú csoportok esetében mindenképpen egyeztessenek előre.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

CER Csoport: irány a tőzsde!

iho/vasút   ·   2020.12.03. 09:00

Új mozdonyok beszerzésére fordítja a vasúti árufuvarozásban közel kétévtizedes tapasztalattal rendelkező CER Csoport azt a 2 milliárd 200 millió forint összegű tőkebefektetést, amelyben a Széchenyi Alapok és két független piaci társbefektető vesz részt.

Vasút Nagyvasút

Átkozott sorompók Szerbiában

iho/vasút   ·   2020.12.01. 18:00

Vajdaságban, de inkább egész Szerbián lassan már nem is újdonság, ha egy nem működő fény- és félsorompóval biztosított, vagy esetleg éppen működő berendezésű, esetleg csak kitáblázott közúti-vasúti átjáróban baleset történik.