Katasztrófariasztás, nem igazi katasztrófa

iho/közút   ·   2011.11.21. 08:25

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart ma a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú  közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A médiában az esti órákig öt közlemény hangzik el: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati médiumok – Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Rádió, Magyar Távirati Iroda –, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók, így a TV2, az RTL Klub, a Hír Televízió, a Neo FM, a Class FM, az Info Rádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió és a Magyar Katolikus Rádió.

A májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a mai riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.

A katasztrófariasztási gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik.

A komplex gyakorlat egymással összefüggő részekből áll: az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2500 sziréna.

A gyakorlat során a polgári védelmi szervezetek állománya és a 18–60 év közötti lakosság tényleges önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

Kapcsolódó hírek