Kecskeméti repülőnap: fejlesztések a honvédségnél

Kelecsényi István   ·   2021.08.30. 09:00
01_kecskemet_legiero

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Kecskeméten jelentette be, tovább fejlődik a honvédség merevszárnyú csapatszállító képessége.

Azaz két Embraer KC390 Milleneum rámpás szállítórepülőgépet veszünk. A gépet most láthatta először a nagyközönség, a szerződést már korábban megkötötte Magyarország.

Szintén hír, hogy együttműködési megállapodást írt alá Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Dean Rosenfield, a Saab AB vállalat alelnöke. A dokumentum célja, hogy keretet adjon a felek közötti magyarországi repülőgépipari kutatási-fejlesztési és üzleti együttműködést célzó tárgyalásoknak. A megállapodás aláírásán jelen volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter is.

(a szerző felvételei)

A Saab standján épp ezért nem véletlenül lehetett látni az új, eddig csak Svédország és Brazília által megrendelt JAS-39E harci repülőgépet, amely a hazánk által is rendszerben tartott C/D utódja.

Másrészt a kiállított Gripen E mock-up mellett álló magyar JAS-39C-n először volt látható, a Diehl által gyártott korszerű IRIS-R légiközelharc-rakéta, amit valószínűleg sisakcélzóval együtt szerez be a közeljövőben a honvédség. Az AIM-120 látóhatáron túli légiharcra alkalmas rakéták mellé, pedig az MDBA által gyártott Meteor (AMRAAM-nál nagyobb) extra hatótávolságú légiharcrakétát vesz Magyarország. Utóbbihoz valószínűleg a JAS-39C/D-k lokátorának korszerűsített AESA változatát is beépítik a repülőgépekbe. A Litening célmegjelölő konténerek mellett pedig megjelenik a rendszerben a Rafale cég Reccelite felderítő konténere – ezeket is látni lehetett a magyar Gripenen.

Ezek alapján valószínűsíthető, hogy később a Raytheon által gyártot SBD (kis járulékos kárt okozó, GPS vezérlésű) és talán nagyobb mennyiségű GBU-12 lézerirányítású bombákat is beszerez a honvédség.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek