Kedden újra megpróbálják: összeülne a balatoni hajózási társaság közgyűlése

MTI/iho   ·   2015.05.25. 12:24

A huszonkét tóparti önkormányzat tulajdonában lévő társaság közgyűlését megelőzően a tulajdonos önkormányzatok képviselői egyeztetést tartottak. Ezen a településeket a polgármesterek képviselték, a legnagyobb részvényhányaddal bíró Siófok kivételével. Siófokon ugyanis a képviselő-testület elvonta ezt a jogot a polgármestertől, így a várost Csorba Ottó, a helyi pénzügyi és tulajdonosi bizottság elnöke képviselte kötött mandátummal, azaz a testület által jóváhagyott állásponttal.

Az egyeztetésen konfliktus alakult ki, mivel több kistelepülés vezetője úgy vélte, álláspontjukat nem tudják érvényesíteni amiatt, hogy Siófoknak van a legnagyobb, 44 százalékos részvényhányada, így egy másik településsel szövetkezve eldöntheti a fontos kérdéseket. Egyesek szerint a mérlegeredmények alapján nincs ok a vezetőváltásra, és ad hoc politikai lépésnek vélték a vezetőcserére vonatkozó javaslatot, mások készek voltak a kompromisszumra a vezérigazgató-váltás tekintetében.

Halmos Gábor, jelenlegi vezérigazgató megbízatása hamarosan lejár. Siófok vezérigazgató-jelöltje Kollár József, felügyelőbizottsági tagjelöltje Szajcz Adrián, igazgatósági tagjelöltje Balázs Árpád, a város volt fideszes polgármestere. Többen is ellenezték, hogy Siófok korábbi polgármestere, Balázs Árpád bekerüljön az igazgatóságba. A vita miatt több település vezetője távozott.

A közgyűlés még ezután is döntésképes maradt volna, de a cég a részvénytársaság közgyűlésének összehívására és lebonyolítására vonatkozó kötelező törvényi előírás alapján letéti vagy tulajdonosi igazolást kért minden résztvevőtől. Mivel a polgármesterektől az elmúlt tizenkét évben nem kértek ilyen igazolást a közgyűléseken, és zártkörű részvénytársaságról lévén szó, ahol egyértelműnek számítanak a tulajdonviszonyok, senki nem hozott magával ilyen igazolást, így határozatképtelenné vált a közgyűlés.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (aki a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is egyben), a történtekkel kapcsolatban annyit mondott az MTI-nek, hogy a kialakult helyzet azoknak az önkormányzatoknak a felelőssége, amelyek túladtak a részvényeiken. Megjegyezte: jó, hogy a közgyűlés május 26-ára történt elhalasztásával haladékot kaptak az önkormányzatok az egyeztetésre.

Halmos Gábor, a hajózási társaság vezérigazgatója az MTI-nek arról számolt be, a közgyűlés témája lett volna a több mint 5 milliárd forintos tőkével és több mint 6 milliárd forintos vagyonnal rendelkező társaság tavalyi mérlegének és idei üzleti tervének elfogadása. Tavaly 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 80 millió forintos eredményt produkáltak, amelyből a tulajdonos önkormányzatok osztalékot vehetnek ki – jelezte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek