Kedvez a turizmusnak a BDZ egy kisvasúti vonalon

iho/vasút   ·   2023.11.18. 15:00
bulgaria_bdz_kerekparszallito

Már kerékpárokat és síléceket is lehet szállítani Szeptemvri és Dobriniste között.

A bolgár nemzeti vasúttársaság nemrégiben állított forgalomba két kerékpár- és sílécszállító kocsit a keskeny, 760 milliméter nyomközű, festői tájakon kanyargó vonalon. A járművek szolgáltatását hétvégenként lehet igénybe venni.

A kocsikat korábbi poggyászkocsikból alakították át: kerékpárakasztókat és télisport-felszerelések rögzítésére alkalmas eszközöket szereltek fel rájuk.

A két kocsit korábbi poggyászkocsikbók alakították át (képek forrása: Railway Gazette)

A BDZ további fejlesztéseket is tervez vonalon: jövőre mozgáskorlátozottak közlekedéséhez is alkalmas kocsit állítanak majd forgalomba – számol be a Railway Gazette.

A keskeny nyomközű vonal az ország délnyugati részén fut (kép forrása: Wikipedia)

Az 1945-ben átadott, 125 kilométer hosszú, keskeny nyomközű Szeptemvri–Dobriniste vonal számos alagúton, hídon és hurkon vezet. A bolgár számozás szerint 116-os számú vonalon található a Balkán legmagasabban fekvő vasútállomása, az 1267 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Avramovo. A fontos nyári-téli turistaközpontot, Banszkót is érintő vonalon alapvetően dízelmozdonyok húzzák a szerelvényeket, de időnként nosztalgia-gőzmozdonyok is közlekednek, turistavonatokat vontatva. A vonal mentén élők egy része tömegközlekedésként használja a vonatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek