Képzelt beteg és képzelt hajtóműtűz Debrecenben

iho/repülés   ·   2020.12.22. 08:00

Repülőgép-balesetet szimulálva úgynevezett teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartottak a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

A repülőtér az MTI-nek küldött közleményben azt írta: a társhatóságok bevonásával tartott gyakorlaton több mint 30 önkéntes és a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentőszervezetek mintegy 100 munkatársa vett részt.

A szimulált esemény szerint egy Londonból Tel-Avivba tartó, 136 embert szállító járat fedélzetén egy utas eszméletét vesztette, ezért a repülőgép - egészségügyi kényszerhelyzetre hivatkozva – kényszerleszállást hajtott végre.

A légijármű útvonala Magyarország légterén keresztül vezetett, így a kapitány kitérő repülőtérként a Debreceni Nemzetközi Repülőteret választotta.
Földet érése előtt a gép egy madárrajjal ütközött, ennek következtében jobboldali hajtóműve kigyulladt, ami füstszivárgást okozott az utastérben.

A közleményben idézték Vajda Jánost, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: a teljes kényszerhelyzeti gyakorlatok kétévenkénti megtartását nemzetközi egyezmény írja elő a repülőtér-üzemeltetőknek, A gyakorlat alapvetően jól sikerült, hatékony volt a beavatkozás, ezt jól mutatja, hogy 26 perc alatt sikerült felszámolni a teljes kényszerhelyzetet - közölte az ügyvezető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek