Kerti lépcsők térkőből

iho   ·   2022.08.19. 08:10
kerti-lepcso-terkobol-SW

Meredek terepen épített családi házaknál – ha a telek lejtése 10–15 százalék felett van – rézsűk, támfalak és kerti lépcsők építésére is szükség lehet. Megoldható a szintkülönbség kanyargós kerti utakkal vagy meredek autóbehatóval és járdával is, de gyakran olcsóbb a kerti lépcső használata, és kisebb lesz a burkolt felület is.

A lépcsőt besüllyesztjük a terepbe, vagy szabadon állóként a terepszintből kiemelkedve is megépíthetjük. A lépcsők építése módszeres tervezést, komolyabb gyakorlati felkészültséget és nagyobb szakértelmet kíván.

A kerti lépcső méretezése

A lépcső lépcsőfokokból áll. Minden egyes lépcsőfoknak van egy függőleges része, ez a fellépő (ez tulajdonképpen a lépcsőfok magassága), és van egy vízszintes része, a belépő (amelyre lépünk). A kerti lépcsőt úgy kell méretezni, hogy kényelmesen közlekedhessünk rajta, így a maximum 15 centiméter fellépő magasságához 30 centiméter mélységet kell biztosítani. Minél alacsonyabb a fellépő, és hosszabb a belépő rész, annál kényelmesebb közlekedni a lépcsőfokokon. Nincs kimondottan optimálisnak mondható méretezés, illetve a terep nagyban meghatározza a lehetőségeket, de a 12 centiméter magas lépcsőfok 38–40 centiméter széles belépővel, esetleg a lépcsősor megosztásával, pihenők közbeiktatásával a kényelmes használat mellett a kerti környezetben nagyon kellemes látványt is nyújt. A beillesztett pihenők hossza legalább annyi legyen, mint a lépcsőfok szélessége és az átlagos lépéshossz (50–65 centiméter) többszöröse. A lépcsősor (lépcsőkar) hossza ne álljon 20 fellépésnél többől, ilyenkor mindenképp szakítsuk meg egy pihenővel, a lépcsőfok szélessége pedig legyen legalább 70 centiméter. A fellépők a csapadék elvezetése miatt legalább 2 százalék lejtéssel készüljenek.

Lépcső készítése térkőből

A kert burkolt felületeinek anyaghasználatával, megjelenésével összhangban készíthetünk lépcsőt térkőből is, amelyeket betonba vagy tömörített zúzottkőágyazatra kell rakni. A térkőből épülő kerti lépcsőket pontosan, előre kell méretezni, hogy a kiselemes burkolat mérete miatt pontosan kioszthatók legyenek a lépcsőfokok. A földalap elkészítése után az indító lépcsőfok alá építsünk 5–10 centiméter vastag betonalapot, és annak megszilárdulása után helyezzük el a vékony habarcsrétegbe a térkőelemeket. A belépő végén a fellépő készülhet betonba ágyazott kerti szegélyből vagy térkőből is. A fellépő árkát töltsük fel kőzúzalékkal, majd a tömörítés és betonalap után jöhet a következő lépcsőfok. Ha a kerti lépcső megépítésénél a lépcsőfokokhoz zúzottkő ágyazatot használnánk, akkor a fellépők kerüljenek betonágyazatba, majd a belépőkhöz a tömörített zúzottkő alaprétegre és ágyazatra kerüljenek a térkövek.

Ha a lépcső teljesen elkészült, akkor már csak a tereprendezés és a növénytelepítés van vissza, és természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy bármelyik térkövezett felülethez hasonlóan a térkőből készített lépcső esetében se maradjon el a karbantartás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.