Kész a Rákóczi tér – fotók!

iho   ·   2013.12.05. 13:30

Befejeződtek az M4-es metró Rákóczi téri állomásához kapcsolódó felszínrendezési munkák, így az átadás-átvétel után most ezt a teret is birtokba vehette Józsefváros és a főváros lakossága, adja hírül a BKK. A metróberuházás mélyben zajló belső beépítési és rendszerépítési munkáinak befejezésével, illetve az utasok nélküli tesztüzemmel párhuzamosan a felszíni térrendezések is hamarosan véget érnek. A kelenföldi csomópont kivételével – a kijárati műtárgy és annak közvetlen környezete természetesen itt is el fog készülni – valamennyi munkaterületen be kell fejeződnie minden munkafázisnak 2014 márciusáig.

(fotók: BKK)

A Rákóczi teret határoló járdák, útfelületek már 2011 szeptemberében megnyíltak a forgalom előtt, a végleges közlekedési rend még akkor érvénybe lépett, ezt követően a vállalkozó a felszín szerkezetépítési, a térburkolatok befejező munkálatait, valamint a kertészeti munkákat végezte el. Egy teljesen új, városképi szempontból is meghatározó közterület jött létre, amely nemcsak küllemében, hanem a közlekedésben betöltött szerepe okán is jelentős.

A tér valódi pihenőövezetté vált ülőbútorokkal, rengeteg megóvott régi és ültetett új fával, illetve a tér közepén egy medencével, amely a belvárosi levegőt frissíti a Nagykörút szomszédságában. A villamosok felőli oldalon kapott helyet az állomás mozgólépcsős kijárata, a Vásárcsarnok bejáratához közel pedig a liftkijárat a maga üvegdobozával, illetve ennek szomszédságában található a februárban átadott, részben a projekt keretében épült 98 férőhelyes mélygarázs bejárata. A tér igazi különlegessége egy tükörszerkezet, mely összegyűjti, majd a medence közepén elhelyezett üvegcsöveken keresztül egészen a metróállomás peronszintjére továbbítja a természetes fényt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek