Kétmilliárd forint, kilenc kilométer: útfelújítás Zalában

MTI   ·   2013.05.03. 12:29

Az idén több mint kétmilliárd forint összegből három szakaszon, közel kilenc kilométer hosszan újítanak fel mellékutakat Zala megyében - közölte a Zala megyei kormánymegbízott Keszthelyen.

Rigó Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőivel közösen, az induló munkálatokról tartott sajtótájékoztatón elmondta: Keszthely és Várvölgy között 2,3 kilométer, Murakeresztúr és Letenye között 2,6 kilométer, Zalaapáti és Zalabér között pedig 3,8 kilométer hosszú szakaszon korszerűsítik a négy- vagy ötszámjegyű utakat. A zalai útfelújításokra összességében 2 milliárd 160 millió forintot fordítanak ebben az évben.

A kormánymegbízott azt is hozzátette: a térségi elérhetőség javítására a kormány kiemelt figyelmet fordít, országosan mintegy 600 kilométernyi utat közel 87 milliárd forintból újítanak fel idén. Az Új Széchenyi Terv támogatásainak jóvoltából 2010 óta már mintegy 114 milliárd forintot fordítottak a négy- és ötszámjegyű utak megújítására.

Mázsi Attila, a Magyar Közút vezérigazgatója arra is kitért, hogy a kezelésükben lévő közel 30 ezer kilométernyi magyarországi út kétharmada leromlott állapotú, vagyis ezeket legalább 15 éve nem újították fel. Az elmúlt tél időjárása tovább rontott az útviszonyokon, pedig közel kétszer annyi forrást költöttek a téli útkezelési feladatokra, mint korábban, most azonban a kátyúzási munkák emésztik fel a forrásokat.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy bár Zalában az országos átlagnál jobb az utak állapota, de az időjárási körülmények miatt több jelentős hiba is keletkezett, vagyis több forrást igényelnének a felújítások. Utalt rá, hogy országosan kétszer ennyi út újulhatna meg, ha terhes örökségként nem kellene az M5-ös és M6-os autópálya beruházásainak rendelkezésre állási díjával számolni.

A most korszerűsödő zalai mellékutak kapcsán elmondta: részben a múlt öröksége az, hogy Keszthely környékén, még az M7-es autópálya építése kapcsán a kőbányákból alapanyagot szállító járművek tették tönkre az utakat. Felújításuk a környékbeliek Keszthelyre eljutását is könnyíti, de egyben a járásközpontok, illetve a felújított 76-os főút megközelítését szolgálja.

Mórocz József, a közútkezelő Zala megyei igazgatója a beruházások részleteiről kifejtette: a most felújítandó szakaszokon több helyen az útpálya régi szerkezetét is kicserélik, kétrétegű aszfalt megerősítést végeznek, rendezik a csapadékvíz-elvezetést, az útpadkákat, és felújítják az autóbuszöblöket. Keszthely és Letenye mellett várhatóan szeptemberre készülnek el a munkálatokkal, Zalaapáti térségében pedig ennél később, de még az idén szeretnék elkezdeni a felújítást.

Kapcsolódó hírek