Kihagynak egy állomást – megszüntetik a vonalat?

iho/vasút   ·   2012.08.22. 10:53

Aláírásokat gyűjtenek a Komárom–Székesfehérvár között közlekedő vonatok utasai, mert úgy hallották, állítólag újra meg akarják szüntetni ezt a szárnyvonalat is – olvasható a kemma.hu megyei portálon.

A Kisbér melletti Ászár község lakói hónapok óta várják, hogy az illetékesek visszaállítsák az eredeti menetrendet. Főleg azt követően, hogy a nagy dirrel-dúrral beharangozott Székesfehérvár–Komárom közötti szárnyvonal újraindítása óta már nem nyolc, csupán két vonatpár közlekedik naponta ezeken a síneken.

A hivatalos ünnepségen nem is olyan rég még úgy fogalmaztak a politikusok, nagy szükség van a vasúti teher- és személyszállításra egyaránt. Igaz, az néhány héttel később már látható volt, nem szállnak fel a kupékba még annyian sem, mint arra számítottak. Amikor újraindíttatták errefelé is a vasúti közlekedést, egyben drasztikusan csökkentették az utazási lehetőségeket. Jelentősen csökkentették a megállóhelyek számát. Ennek estek áldozatul az ászáriak és „maga” Ászár – olvasható a portál cikkében.

Dr. Mikolasek Sándor polgármester ezért írt levelet elsőként március 22-én dr. Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, amelyben úgy fogalmazott,  önmagában a járatritkítás is szomorú, de az, hogy Ászáron nem állnak meg a megmaradó vonatok sem, az – szerinte – meggondolatlanságot tükröz. Leírta továbbá, hogy a „kiiktatott” megállóhelyek közül egyedül az ő falujuk az, amelyiken a szerelvények csak áthaladnak. Arra kérte a szakállamtitkárt, hogy hozzon számukra kedvező döntést, mert az még többletkiadással sem jár.

Erre a megkeresésre az államtitkár által aláírt válasz április 18-án érkezett. A tájékoztatásban egyebek között ez olvasható: „A Széll Kálmán Tervben megfogalmazott intézkedések végrehajtása indokolja, hogy csökkenő mértékben támogatható a továbbiakban a közösségi közlekedési rendszer. A zavartalan működés érdekében elkerülhetetlenné vált a közlekedési alágazatok közötti munkamegosztás újragondolása, a menetrendi struktúra optimalizálása.” Később úgy fogalmaztak, hogy a vasúti közlekedésben az intézkedések a legalacsonyabb utasforgalmú vonalakat érintik, amelyeken ugyan megmarad a személyszállítás, de Komárom–Székesfehérvár között is 8-ról 2-re csökken a vonatpárok száma április 15-től.

A megye területén azóta nem áll meg egyetlen vonat sem Ászáron, az ászári keményítőgyárnál, Tárkányon, Csépen és Csém-pusztán sem. Ászár esetében ezt azzal indokolták, hogy a megállóhely ugyan a község belterületén van, de annak központjától 1,2 kilométerre helyezkedik el.

Dr. Mikolasek Sándor szerint viszont maximum 700 méternyi az említett távolság, de ugyanezen logika alapján nem állhatna meg egyetlen vonat Komáromban, Kisbéren, Tatán, de még Esztergomban sem, hiszen mindegyik városban 1,2 kilométernél messzebb van a vasútállomás a centrumtól.

Kapcsolódó hírek