Kilátóterasz, emlékpark: érdemes kirándulni a repülőtérre

iho   ·   2014.04.30. 16:30
cim

A május 1-jei hosszú hétvégén köszöntheti ötvenezredik látogatóját a tavaly nyáron újra megnyitott kilátóterasz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport 2A Termináljának kilátóteraszán egyre több szolgáltatás érhető el, emellett a Légiközlekedési Kulturális Központot (LKK) által szervezett buszos reptéri kirándulások is hatalmas érdeklődés mellett zajlanak, olvasható a reptérkezelő közleményében.

A terasz sok látnivalót kínál a látogatóknak

Gyakorlatilag töretlen a Budapest Airport 2A Terminál tetején tavaly augusztusban újra megnyitott kilátóterasz népszerűsége: még a leghidegebb decemberi hétvégéken is több száz látogató fordult meg a repülőtér életébe betekintést nyújtó teraszon. A jó idő érkezésével – természetesen továbbra is elsősorban hétvégenként – megsokszorozódik a repülés iránt rajongók száma a terminál tetején, várhatóan a hosszú hétvége is ezt igazolja, hiszen éppen most érheti el a látogatók száma az újranyitás óta az 50 ezret.

Ehhez a kikapcsolódáshoz kínál a Budapest Airport egyre több kényelmi és extra szolgáltatást. Már a kezdetektől elérhető a terminálon bevezetett ingyenes vezeték nélküli internet (wi-fi), a kilátóteraszon is kapható étel és ital, a szuveníreket gyűjtők pedig már emlékérmet is hazavihetnek, a kiállított érmenyomó gép segítségével. A szolgáltatások mellett a remek látvány garantált: a reptéri kilátóteraszról a 2. Terminálhoz tartozó forgalmi előtéren és a beszállító utashidakon álló repülőgépek, az irányítótorony és a repülőtéri tűzoltóság épülete mellett még a 2-es futópálya is látszik. Így széliránytól függően a le- vagy a felszálló repülőgépek is megfigyelhetők.

Nyitva tart ás közben fokozatosan újul meg az emlékpark

Szintén remek kikapcsolódást jelenhet a Ferihegyi Repülőgép Emlék Múzeum, a 2. Terminál szomszédságában. A park új üzemeltetője, a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) munkatársai néhány hete készültek el egy eredeti, ’80-as évekbeli Malév-festésű Ikarus 250-es teljes körű restaurálásával; a napokban pedig megkezdték a reptéri múzeum rendbe tételét és a Malév első Tu-154-es gépének a felújítását is. Rendkívül sikeres az LKK által szervezett belső repülőtér látogatás is: tavasz óta szinte megállás nélkül csúcsra járatják a repülőtéri buszos kirándulásokat, olvasható a Budapest Airport közleményében.

Az iho/repülés értesülései szerint a park átvétele néhány nappal ezelőtt történt meg a korábbi üzemeltetőtől, és folyamatos nyitvatartás mellett zajlik majd a kiállított gépek és tárgyak megújítása, az új arculat kialakítása.

Az emlékpark gyöngye: Malvinka, az Il-14-es

A Magyar Repüléstörténeti Értékmentő Egyesület, a skanzenben lévő Il-14-es (Malvinka) felújításán dolgozó csapat készen áll a munka folytatására, a következő lépés a baloldali motor cseréje lesz, amelyhez a cseremotor már megérkezett. Az egyesült várja, hogy a park üzemeltetőjével szerződést köthessen a további feladatok elvégzésére.

Még egy információ: a Légiközlekedési Kulturális Központ tulajdonában lévő és a kassai múzeumnak csereügyletként felajánlott Il-18-as, a MO-Ilona még mindig Abdán van, a szlovák félen múlik, mikor küld érte megfelelő szállítóeszközt, hogy elvigye Kassára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek