Kilencven kilométeres csatornát építenének a lengyelek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.11.04. 18:00
lengyel_kikoto0

A lengyel Rzeczpospolita napilap értesülései szerint a lengyel kormány a belföldi vízi utak erősítése céljából építené meg a Visztula és az Odera közötti csatornát, elősegítve ezzel a sziléziai iparvárosok és a Nyugat-pomerániai Vajdaságban fekvő Szczecin, valamint Świnoujście kikötők közötti vízi forgalom élénkülését. A jövő év folyamán el kell, hogy készüljenek azok a szükséges dokumentumok, amelyek lehetővé teszik, hogy a csatorna építését mielőbb elkezdhessék. Első szakértői becslések szerint a sziléziai vízi út megépítése 11 milliárd zlotyba (848 milliárd forint) kerülhet.

 

Egyes hírek szerint a Visztulát és Oderát összekötő csatorna a Duna–Odera–Elba csatorna része lehet a jövőben, amelyet a cseh köztársasági elnök úgymond szívügyének tart, s nagyon erősen lobbizik a megépítése mellett. A vízi út megépítését azonban Csehországban nem túl sokan támogatják, sőt egyesek utópisztikusnak tartják. A vízi út kiépítése nem kifizetődő, a csehországi részen a vízállás ingadozása miatt is kérdéses a kivitelezhetősége. Több negatív hatással lenne a környezeti ökoszisztémára, mint amennyi előny származna a vízi útból. A helyzet Sziléziában sem kecsegtet sok jóval, ott az ottani bányásztevékenység által alakított környezet veszélyei fenyegetnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek