Kína sikeresen elindította a Sencsou-8 űrhajót

MTI   ·   2011.11.01. 07:18

Az indítás helyi idő szerint kedden 5 óra 58 perckor (közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 58 perckor) volt. Az űrhajót a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta korszerűsített változatával juttatták az űrbe – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A Sencsou-8 az egy hónapja a világűrben keringő Tienkung-1 (Tiangong) űrállomásmodulnál köt ki, és ott előkészíti a kínai űrkutatás jövő évi programját. A Sencsou-8 és a Tienkung-1 találkozása két napon belül történik meg a Föld fölött 343 kilométer magasságban, s az ember nélküli űrhajó két kísérleti dokkolást követően visszatér.

A helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott: kínai és német kutatók 17 élettudományi kísérletet fognak távirányítással elvégezni az űrhajón.

A Sencsou-8 kilenc méter hosszú, és legnagyobb átmérője 2,8 méter; súlya meghaladja a nyolc tonnát. Korábbi változatához képest jelentős módosításokat hajtottak végre rajta. Jelenlegi állapotában képes akár 180 napig az űrben maradni az űrállomásmodulnál.

A kínai űrprogram mostani szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első – mintegy 60 tonnás – állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ezzel a harmadik ország lesz a világon, amelynek ilyen űrállomása van.

A keddi eseményen – amelyet a központi televízió élőben közvetített – a csiucsüeni (Jiuquan) űrközpontban jelen volt Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) miniszterelnök-helyettes, és képviseltette magát az Európai Űrügynökség (ESA) és a Német Űrközpont (DLR) is.

A Sencsou-8-at jövőre két újabb űrhajó követi, a 9-es és a 10-es, s egyikük biztosan legénységgel fogja megkísérelni a kikötést a Tienkung-1-en. Az űrhajósok – köztük két nő – kiképzése folyamatban van.

Kapcsolódó hírek