Kis híján légikatasztrófa érte az orosz elnököt

iho/repülés   ·   2012.08.21. 08:00
putyinheli_cim
Kevés híján légikatasztrófába torkollott az orosz elnök helikopterének egyik útja, azonban a moszkvai hatóságok megpróbálták eltitkolni a közvélemény előtt az incidenst.
Az elnöki Mi-8-as még május 26-án került veszélybe egy amerikai gyártmányú, Rockwell Commander 112ТСАtípusú, RA-0988G lajstromjelű magántulajdonban lévő repülőgéppel a moszkvai körzetben Buzsarovó falu közelében. A veszélyes megközelítés mikéntjéről a kiszivárogott hírek nem tartalmaztak részleteket, de azt hangsúlyozták, hogy a két légijármű nagyon közel került egymáshoz.
Nemigen kering kép a neten az orosz elnök helikopteréről. Ez a fotó 2007-ben készült...

Az elnök helikopterének személyzete azonnal jelentette az eseményt, azzal, hogy a Commander nem sokkal felettük húzott el, miközben az előírások és a gyakorlat szerint az elnöki helikopter útjába nem kerülhet más légijármű, ha az államfővel a fedélzetén felszáll a gép, lezárják az útvonalán a légteret.

Az illetékes hatóságok csak órákkal később kaptak értesítést arról, mi történt, és az ügyet titkosként kezelték.

...ugyanabban az évben szivárgott ki a belsejéről is egy-két felvétel

Mint kiderült, a pilóta, Alexander Rjabinyin, aki a Commandert vezette, nem rendelkezett érvényes pilótaigazolvánnyal, és nem volt típusvizsgája sem. Ráadásul úgy szállt fel, hogy az előírások ellenére nem jelentette az indulását.

Mindezek után következik az a momentum, ami egyébként a szabályszegést elkövető pilótát leginkább meglepte: 2000 rubelnyi böntetést szabtak ki rá – és semmi mást.

A tettes Rockwell Commander

A Commander pilótája elismeri, más országokban ennél sokkal komolyabb szankciókkal kellett volna szembesülnie,és nem kerülte volna el a titkosszolgálatok érdeklődését. Őt azonban az incidens óta senki nem kereste meg – mondta Rjabinyin.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.