Könyvvillamos a Körtéren

Zöldi Péter   ·   2017.12.03. 11:15
konyarus_villamos_moricz_zsigmond_korter_combino_kislid

Annak ellenére, hogy – ellentétben a tipikus budapesti villamosarculattal – nem egy, hanem két lámpája van, amit sokan, sokszor és jogosan kárhoztattak.

Korszellemnek megfelelő, ostobácska szemek (a szerző felvételei)

Hol van már az az idő, amikor a Szépilona cukrászda kerthelyiségéhez a legendás Ezres homlokzatához hasonlító téglavillamost toldottak hozzá! Ma már a Combinónak is leáldozott, a CAF a menő, legalábbis a Móricz Zsigmond Körtéren letelepült könyvesbódé tulajdonosa így vélekedik erről.

A sárga árnyalatát, a kissé ostoba, de a jelen formatervezési trendjének megfelelő kerek lámpácskákat könnyű kézzel, de tökéletesen sikerült visszaadni, egyedül az oldalajtók hozzák arányaiban inkább a Combinót.

CAF és Combino keresztezése

De a kultuszteremtés mellett más üzenete is van ennek a kis könyvesbódénak, méghozzá a helyválasztása. Figyeljünk a rejtett tiltakozásra, az elhelyezésben rejlő kritikára! Immár tizenöt éve annak, hogy a négyes metróhoz kapcsolódó úgynevezett „előrehozott felszínrendezés” keretében sok évtized múltán alapjaiban nyúltak hozzá a körtér vágányhálózatához, méghozzá úgy, hogy a DOGMA továbbra is sérthetetlen maradjon. A Nagykörút vonalán márpedig nem közlekedhet villamoskörjárat! Ekkor és ezért süllyesztették be a hatos végállomását a Karinthy Frigyes utca torkolatában az út közepére, mintegy a létrehozott szintkülönbséggel is nyomatékot adva a Villányi úti összeköttetés lehetetlen voltának.

Többletjelentéssel terhes pozícióválasztás

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a valaha ugyanígy kárhoztatott és lehetetlennek titulált rakparti villamosvonal is folyamatossá vált, és egyre többször beszélünk úgy a Kossuth Lajos utcai villamosvonal visszaépítéséről, hogy másnap már nem ecseteli egy aktuális közlekedéstervező tótumfaktum egy Népszabadság vezércikkben ennek lehetetlenségét.

Úgyhogy figyeljünk a könyvvillamosra a Körtéren, nehogy egyszer csak elinduljon, és könyvek helyett utasokkal megtöltve zörömböljön át a Villányi útra, és tovább, a Moszkva tér felé...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek