Körbeérte a Földet a tini hajós

iho/hajózás   ·   2012.01.23. 08:55

Az egyéves út szombaton ért véget St. Maarten kikötőjében, ahová Dekker Guppy nevű kétárbocos hajója befutott. A tinédzser útja 2011. január 20-án indult, szintén a Karib-tengeri kikötőből. A rekordot a Guinness nem hitelesíti, mert nem szeretnék veszélyes versenyre bátorítani az ifjú hajósokat – jelentette ki a cég képviselője, írja az Index.

Dekker útja cseppet sem volt zökkenőmentes. Már az indulásnál meggyűlt a baja a holland hatóságokkal, akadt, amelyik az út veszélyei és a lány fiatal kora miatt akarta megakadályozni a vízre szállást, mások szerint egy 16 éves fiatalnak az iskolapadban a helye és nem egy vitorlás fedélzetén. A gyámhatóság ennél tovább is elment, és amikor jogi úton próbálták megakadályozni a rekordkísérletet, Dekker külföldre szökött előlük, majd tíz hónapon át pereskedett azért, hogy elindulhasson. A bíróság csak úgy adta meg neki az engedélyt, ha nagyobb hajóval és jobb felszereléssel vág neki az útnak, és egy különleges távoktatás keretein belül menet közben is végzi a középiskolát.

A lány eleget tett a követelményeknek, az egyéves út alatt – ellentétben sok társával – rendszeres időközönként kikötött és átvizsgáltatta a hajót. A javítások elvégzése közben arra is volt ideje, hogy szörfözzön, búvárkodjon, sőt még furulyázni is megtanult, ami, mint mondta, sokkal jobban ment neki a háborgó tengeren, mint a gitározás. Út közben az elemek mellett a bürokráciával is meg kellett küzdenie, két teherhajó is majdnem letarolta, az utolsó szakaszon pedig a viharos idő miatt kis híján fel kellett adnia álmát.

A parton összegyűlt tömeg előtt tartott beszédét a lány azzal kezdte, hogy egy hajó fedélzetén született és hatévesen már egyedül vitorlázott. „Tízévesen kezdtem el arról álmodozni, milyen lehet megkerülni a Földet. Ez volt az álmom, de megvalósítottam.” A 400 fős tömeg ünneplésétől meghatódott lány a riportereknek elmondta, hogy egész életét hajókon töltötte, 12 évesen Hollandiától az angol partokig vitorlázott el teljesen egyedül, és tudatosan készült a világrekord-kísérletre.

Nem ő volt az egyetlen tinédzser, aki egyedül vágott neki a nagy útnak, egy Abby Sunderland nevű, szintén 16 éves amerikai lány két hónappal Dekker előtt indult el, de az Indiai-óceánon eltört hajója árboca, és csak nagy nehézségek árán tudták kimenteni szorult helyzetéből.

Kapcsolódó hírek